پرشین یوتاب https://persianutab.com واردکننده مواد اولیه صنایع غذایی و دارویی Sat, 30 Dec 2023 13:51:02 +0000 fa-IR hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 https://persianutab.com/wp-content/uploads/2023/07/cropped-fav-32x32.png پرشین یوتاب https://persianutab.com 32 32 فسفات‌ها و کاربرد‌های آن در صنعت غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی https://persianutab.com/a-look-at-phosphates/ https://persianutab.com/a-look-at-phosphates/#respond Sat, 30 Dec 2023 13:50:58 +0000 https://persianutab.com/?p=12901 در این مقاله نگاهی خلاصه به مشتقات فسفات و کاربرد آنها در صنایع مخنلف به ویژه در تولید محصولات غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی می‌پردازیم.

The post فسفات‌ها و کاربرد‌های آن در صنعت غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

فسفات منبع طبیعی فسفر است، عنصری که یک چهارم از کل نیاز تغذیه‌ای گیاهان برای رشد را شامل می‌شود. فسفات‌ها نیز در واقع نمک‌های طبیعی اسید فسفریک هستند که هر کدام ویژگی خاص خود را در صنعت دارند.

در این مقاله نگاهی خلاصه به مشتقات فسفات و کاربرد آنها در صنایع مخنلف به ویژه در تولید محصولات غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی می‌پردازیم.

فسفات چگونه به وجود آمده است؟

فسفات یک سنگ رسوبی است که میلیون‌ها سال پیش توسط تجمع مواد آلی در کف اقیانوس به وجود آمده است. ذخایر فسفات در آفریقا، امریکای شمالی، قزاقستان، خاورمیانه و اقیانوسانیا یافت می‌شود اما بزرگترین مخازن جهان در مراکش واقع شده‌اند، که همچنین یکی از پیشروترین کشور‌ها در زمین استخراج و تولید مشتقات فسفات می‌باشد.

فسفات چه کاربردی دارد؟

سنگ فسفات طی فرآیندی به منظور تولید فسفر فرآوری می‌شود. فسفر یکی از 3 مواد مغذی اصلی در کود‌ها (در کنار نیتروژن و پتاسیم) می‌باشد. فسفات را همچنین می‌توان به اسید فسفریک تبدیل کرد که کاربرد وسیعی از جمله در غذا، محصولات آرایشی، خوراک دام و الکترونیک دارد. از اسید فسفریک 85 درصد معمولاً در محصولات غذایی و آرایشی بهداشتی استفاده می‌شود.

روش‌های تولید اسید فسفریک

اسید فسفریک معمولاً به دو روش مرطوب و حرارتی تولید می‌شود.

روش مرطوب : سنگ فسفات طی واکنش شیمیایی با اسید سولفوریک ترکیبی از فسفریک اسید و سولفات کلسیم تولید می‌کند سپس اسید فسفریک فیلتر از آن فیلتر شده و بنا به نیاز درصد خلوص مورد نظر خالص‌سازی نهایی روی آن صورت می‌گیرد. این روش معمولاً روشی رایج در تولید اسید فسفریک اسید است.

روش حرارتی: سنگ فسفات در حضور کربن حرارت می‌بیند تا بخار فسفر و دی اکسید کربن تولید کند. سپس بخار فسفات متراکم شده و بسیار واکنش‌پذیر است. در مرحله بعدی فسفر متراکم شده در هوا سوزانده می‌شود و پنتواکسید فسفر تولید می‌شود که در آب حل شده و فسفریک اسید تولید می‌کند.

روش حرارتی مزایا م معایبی نسبت به روش مرطوب دارد . در روش حرارتی آب بسیار کمتری طی فرآیند تولید اسید فسفریک مصرف شده و ضایعات و اتلاف فسفر کمتری دارد اما به دلیل خطرات فرآیند تولید آن معمولاً روش مرطوب ترجیح داده می‌شود.

اسید فسفریک به تنهایی کاربرد‌های بسیار زیادی در صنایع دارد اما در بخش غذا و دارو این ماده می‌بایست طبق استاندارد‌ها و درجه خلوص خاص استفاده شود.

اسید فسفریک گرید غذایی با شماره استاندارد E338 تعریف می‌شود و معمولاً اسید فسفریک با گواهی USP (فارماکوپه ایالات متحده) و EPA (فارماکوپه اتحاده اروپا) به عنوان استاندارد معتبر برای گرید غذایی آن استفاده می‌شود.

از اسید فسفریک گرید غذایی به طور مستقیم در محصولات غذایی به عنوان عامل اسیدی‌کننده، طعم‌دهنده، تنظیم‌کننده‌ pH، نگهدارنده استفاده می‌شود. این اسید در فرآیند‌هایی مانند تصفیه روغن خوراکی نیز استفاده می‌شود.

شاید معروفترین محصول حاوی اسید سیتریک خوراکی، نوشابه کولا باشد که طعم خاص و منحصر به فرد خود را مدیون اسید فسفریک است.

نمک‌های ناشی از اسید فسفریک نیز کاربرد بسیاری در صنایع غذایی و آرایشی بهداشتی دارند. که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

نمک‌های فسفات و کاربرد‌های آن:

نمک‌های فسفات از ترکیب اسید فسفریک با سایر مواد معدنی به دست می‌آید. هر یک از این ترکیبات خصوصیات منحصر به‌فردی دارند که باعث شده در طیف گسترده‌ای از محصولات استفاده شوند.

1. فسفات سدیم:

فسفات سدیم به واسطه‌ی واکنش اسید فسفریک با هیدرواکسید سدیم تولید می‌شود. سپس فسفات سدیم خالص‌سازی و به صورت کریستالی تهیه می‌شود.

از سدیم فسفات در محصولات غذایی فرآوری شده به عنوان تنظیم‌کننده pH، امولسیون‌کننده، پایدارکننده و در محصولات دارویی به عنوان عامل بافر و تنظیم سطح pH استفاده می‌شود.

2. فسفات‌های پتاسیم:

فسفات‌های پتاسیم معمولاً از طریق خنثی‌سازی فسفریک اسید با هیدروکسید سدیم تولید می‌شود و در سه حالت مونو، دی و تری فسفات سدیم تهیه می‌شوند.

از فسفات‌های پتاسیم معمولاً به عنوان عامل بافر در محصولات غذایی و نوشیدنی، امولسیون‌کننده و پایدار‌کننده در محصولاتی ماننده محصولات لبنی و چاشنی، نگهدارنده رطوبت و بهبوددهنده بافت در فرآورده‌های گوشتی، در نوشیدنی‌های ورزشی به منظور حفظ سطح پتاسیم و در کیک و نان به عنوان عامل ورآوری استفاده می‌شود.

3. فسفات‌های کلسیم:

مونو، دی و تری فسفات کلسیم از طریق واکنش کربونات کلسیم و اکسید کلسیم با اسید فسفریک تهیه می‌شوند.

این نمک‌ها معمولا به عنوان عامل ورآوری، ضد کلوخه و در محصولات غذایی و دارویی استفاده می‌شوند.

4. فسفات‌های آمونیم:

این نمک‌ها شامل مواد مانند فسفات دی‌هیدروژن آمونیم و فسفان هیدروژن دی آمونیم هستند که از طریق خنثی‌سازی اسید فسفریک با آمونیم تهیه می‌شوند.

کاربرد‌های این ماده به شرح زیر می‌باشد:

محصولات غذایی:

فسفات‌های آمونیم معمولاً مخصوصاً فسفات دی هیدروژن آمونیم به عنوان عامل ورآوری در محصولات پخت استفاده می‌شوند. این مواد موقع گرما دیدن، گاز دی اکسید کربن آزاد می‌کنند و باعث پف خمیر در محصولات مانند نان و کیک می‌شوند.

فسفات‌های آمونیم همچنین به عنوان عامل اسیدولانت و بافر در محصولات غذایی استفاده می‌شوند.

دارویی:

این مواد به عنوان پوشش‌دهنده، حل‌کننده و بافر در تولید دارو استفاده می‌شوند

آرایشی و بهداشتی:

فسفات‌های آمونیم در محصولات مراقبت مو، کرم‌ها، لوشن‌ها و سایر محصولات آرایشی و بهداشتی به عنوان بافر، تنظیم‌ کننده pH استفاده می‌شوند. این ماده باید به مقدار استاندارد تعریف شده در این محصولات استفاده شود.

4. پیروفسفات‌ها:

پیوفسفات‌‍‌ها که به دی ‌فسفات‌ها نیز شناخته می‌شوند، موادی هستند که شامل دو گروه فسفات می‌باشند.  ترکیبات مختلف این مواد مانند پیروفسفات اسید سدیم (SAPP)، فسفات تتراسدیم (TSPP)، هگزامتا فسفات سدیم (SHMP) و سایر پیروفسفات‌های کاربرد‌های زیادی در محصولات غذایی بخصوص فرآورده‌های گوشتی دارند. این مواد باعث حفظ آب گوشت، اتصال بهتر اجزا گوشت در محصولات سوسیس و کالباس و برش پذیری هرچه بهتر گوشت می‌شوند.

شرکت‌های مطرح فسفات‌های گرید غذایی:

از جمله شرکت‌های مطرح تولید‌کننده اسید فسفریک خوراکی و مشتقات آن می‌توان به شرکت پرایون بلژیک (Prayon Group)، معادن عربستان (Ma’aden)، یورو شِم سوئیس (EuroChem Group AG)، وِنگفو چین (Wengfu Group) و فوس آرگو روسیه (PhosArgo) اشاره کرد.

خرید باکیفیت‌ترین اسید فسفریک گرید خوراکی تنها با یک تماس:

شرکت پرشین یوتاب با سابقه یک دهه واردات و تأمین انواع مواد اولیه گرید غذایی شامل اسید فسفریک گرید خوراکی و انواع نمک‌های فسفات مورد نیاز صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی از معتبرترین شرکت‌های بین‌المللی، همواره بهترین محصولات را به تولیدکنندگان گرامی کشور عرضه کرده است.

The post فسفات‌ها و کاربرد‌های آن در صنعت غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/a-look-at-phosphates/feed/ 0
چرا اسید سیتریک پراستفاده‌‌ترین اسید خوراکی در صنعت غذا و نوشیدنی است؟ https://persianutab.com/why-is-citric-acid-the-most-widely-used-edible-acid-in-the-food-and-beverage-industry/ https://persianutab.com/why-is-citric-acid-the-most-widely-used-edible-acid-in-the-food-and-beverage-industry/#respond Mon, 11 Dec 2023 09:06:17 +0000 https://persianutab.com/?p=12868 پراستفاده ترین اسید خوراکی در صنعت غذا و نوشیدنی و کاربردهای آن در این صنعت

The post چرا اسید سیتریک پراستفاده‌‌ترین اسید خوراکی در صنعت غذا و نوشیدنی است؟ appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

پر استفاده‌ترین اسید خوراکی در صنعت غذا و نوشیدنی یا همان اسید سیتریک موضوع این مقاله است. در ادامه با مطالعه تاریخچه و کاربردهای اسید سیتریک به دلیل آن پی می‌بریم.

تاریخچه پراستفاده‌‌ترین اسید خوراکی در صنعت غذا و نوشیدنی

استفاده از اسید‌های خوراکی در غذا و نوشیدنی سابقه‌ی چند هزار ساله دارد. اولین شواهد استفاده از اسید‌های خوراکی به چین و مصر باستان بر‌می‌گردد. مردم این مناطق از اسید‌های موجود در سبزیجات و میوه‌های گوناگون مخصوصاً مرکبات به منظور طعم‌دادن (ایجاد مزه ترش) و تولید برخی محصولات غذایی مانند پنیر استفاده می‌کردند.

اسید سیتریک اولین بار توسط دانشمند ایرانی جابرابن حیان کشف شد. کریستال اسید سیتریک اما اولین بار در سال 1784 توسط کارل ویلهم شیله شیمیدان سوئدی – آلمانی در آزمایشگاه به وسیله آب لیمو تولید شد. تولید تجاری اسید سیتریک خوراکی نیز از اواخر قرن 19 شروع شد.

به طور کلی میوه‌های مانند مرکبات منبع اصلی اسید سیتریک می‌باشند اما امروزه اسید سیتریک خوراکی عموماً به شیوه تخمیر با استفاده از گیاه اسپرژیلوس نایجر ور دو نوع اسید سیتریک خشک (انهیدروز) و اسید سیتریک آبدار (مونوهیدرات) تولید می‌شود.

حجم تولید اسید سیتریک در سال 2022 نزدیک به سه میلیون تن بوده است که پیش‌‎بینی می‌شود رشدی 3 درصدی تا 5 سال آینده داشته باشد.

بزرگترین تولید‌کننده اسید سیتریک در دنیا چین است که طبق آمار‌های مختلف بیش از 50 درصد از سهم کل اسید سیتریک تولید شده را در اختیار دارد.

کاربرد اسید سیتریک در صنعت غذا و نوشیدنی:

اسید سیتریک محلول در آب و اتانول 95 درصد است. دلیل محبوبیت این اسید ویژگی‌های مختلف و منحصربه فرد این اسید است. نمک‌های اسید سیتریک مانند (سیترات کلسیم، سیترات پتاسیم و سیترات سدیم) کاربرد‌های وسیعی در صنایع غذایی و نوشیدنی دارند به طوری که در بیش از 60 درصد محصولات غذایی استفاده می‌شود.  در ادامه به طور خلاصه به برخی از ویژگی‌هایی اصلی اسید سیتریک می‌پردازیم.

117 | چرا اسید سیتریک پراستفاده‌‌ترین اسید خوراکی در صنعت غذا و نوشیدنی است؟

1.تنظیم‌کننده‌ی pH و عامل اسیدی‌کننده

تنظیم‌کننده pH به منظور تغییر و کنترل سطح مشخصی از اسید در فرمولاسیون محصولات غذایی استفاده می‌شوند. تنظیم pH در فرآیند تولید، طعم و مزه و سلامت غذا تأثیر مستقیم دارد. اسید سیتریک یک ماده بسیار عالی برای رسیدن به pH مورد نظر در فرمولاسیون محصولات غذایی و نوشیدنی است.

2.طعم‌دهنده و تشدید‌کننده‌ی طعم:

یکی از مهمترین موارد استفاده اسید سیتریک خوراکی خاصیت طعم‌دهندگی آن و تشدید طعم به واسطه آن است. طعم ترش ناشی از اسید سیتریک به محصولات غذایی طعم خاصی می‌دهد و در محصولات شیرینی و شکلات شیرینی بیش از حد را متعادل می‌کند. از آنجایی که شدت ترشی اسید سیتریک نسبت به برخی اسید‌های خوراکی بالا است ولی ماندگاری آن کوتاه‌تر از سایر اسید‌های خوراکیست، با سایر اسید‌های خوراکی مانند اسید لاکتیک و اسید مالیک نیز در فرمولاسیون به منظور ایجاد طعم منحصر به فرد استفاده می‌شود.

3.نگهدارنده:

اسید سیتریک به دلیل خاصیّت آنتی‌باکتریال خود به عنوان نگهدارنده در محصولات زیادی نظیر غذای آماده و کنسرو شده، ترشیجات، آبمیوه، نوشیدنی‌های گازدار، ژله و انواع آبنبات استفاده می‌شود.

4.امولسیون‌کننده:

اسید سیتریک می‌تواند به عنوان عامل امولسیون‌کننده در تولید محصولاتی مانند بستنی و سس مایونز استفاده شود.

5.تثبیت‌کننده رنگ:

از آنجایی که اسید سیتریک دارای آنزیم اکسیداس پلی‌فنون است ب یون‌های فلزی برای فعال شدن آنزیم‌ها متصل می‌شود. از آنجایی که یون‌های فلزی متصل شده‌اند، فرآیند تغییر رنگ (قهوه‌ای شدن) اتفاق نمی‌افتد.

اسید سیتریک باعث حفظ رنگ غذاهایی مانند میوه‌های تازه برش خورده می‌شود و همراه موادی نظیر اسید اسکوربیک از تغییر رنگ‌ها جلوگیری می‌کند.

6.جذب:

بسیاری از ویتامین‌ها و مواد معدنی در شرایط محیط pH اسیدی بهتر عمل می‌کنند. اسید سیتریک به منظور بهبود فرآیند جذب در مکمل‌های غذایی استفاده ‌می‌شوند. همچنین بدون اسید سیتریک برای مثال قرص‌های ویتامین جوشان مزه تلخی دارند.

عوامل مهمی دیگری نظیر فرآیند تولید ساده، قیمت پایین و غیر مضر بودن آن است که باعث شده اسید سیتریک به ماده‌ای محبوب برای تولیدکنندگان محصولات غذایی تبدیل شود.

نتیجه‌گیری:

همانطور که مشاهده شد، اسید سیتریک دارای ویژگی‌های مهم و چندگانه‌ای است که امکان استفاده هم‌زمان از این ویژگی‌ها را فراهم می‌کند. به همین دلیل این اسید در طیف گسترده‌ای از محصولات غذایی نظیر کیک و کلوچه، آبمیوه و نوشیدنی‌های گازدار، ترشیجات، شکلات و شیرینی، فرآورده‌های لبنی، آرد و نان، غذاهای آماده و دیگر محصولات غذایی استفاده می‌شود.

پرشین یوتاب وارد‌کننده و ارائه‌دهنده انواع مواد اولیه غذایی شامل اسید‌های گرید غذایی نظیر اسید سیتریک خوراکی خشک و آبدار از برند‌های معتبر‌ بین‌المللی می‌باشد.

The post چرا اسید سیتریک پراستفاده‌‌ترین اسید خوراکی در صنعت غذا و نوشیدنی است؟ appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/why-is-citric-acid-the-most-widely-used-edible-acid-in-the-food-and-beverage-industry/feed/ 0
8 کاربرد امولسیون‌کننده‌ها در محصولات کیک و نان https://persianutab.com/emulsifiers-in-cake-and-bread-products/ https://persianutab.com/emulsifiers-in-cake-and-bread-products/#respond Thu, 30 Nov 2023 10:41:48 +0000 https://persianutab.com/?p=12841 به طور کلی نقش امولسیون‌کننده کمک به عملکرد چرب‌مایع است. امولسیون‌کننده‌ها به عنوان روان‌کننده، امولسیون‌کرده روغن یا چربی در کره، بوجوآوردن ساختار، بهبود کیفیت خوردن محصولات و افزایش ماندگاری، اصلاح کریستالیزه شدن، جلوگیری از چسبندگی و حفظ رطوبت عمل می‌کنند.

The post 8 کاربرد امولسیون‌کننده‌ها در محصولات کیک و نان appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

امولسیون‌کننده‌ها مواد بسیار مهمی در تولید محصولات غذایی می‌باشند. این مواد دو نیروی ضد یکدیگر – آب و چربی – را درکنار هم قرار می‌دهند. یک امولسیون‌کننده هر دو تمایل هیدروفیلیک  و لیپوفیلیک را دارد و این ویژگی امولسیون‌کننده‌ها امکان ایجاد فرمولاسیون بسیار از مواد غذایی را به وجود می‌آورد.

در این مقاله به کاربرد‌های امولسیون‌کننده‌ها در محصولات کیک و نان اشاره می‌کنیم.

تعریف امولسیون‌کننده‌ها

امولسیون‌کننده‌ها عوامل فعّال سطحی هستند که قرارگیری و تثبیت یک امولسیون را تقویت می‌کنند. عامل امولسیون‌کننده، امولسیفایر، سورفاکتانت نام‌های دیگر امولسیون‌کننده می‌باشد. البته سورفاکتانت‌ها ممکن است عملکرد‌های دیگری نظیر واکنش با نشاسته و پروتئین داشته باشند.

به طور کلی نقش امولسیون‌کننده کمک به عملکرد چرب‌مایع است. امولسیون‌کننده‌ها به عنوان روان‌کننده، امولسیون‌کرده روغن یا چربی در کره، بوجوآوردن ساختار، بهبود کیفیت خوردن محصولات و افزایش ماندگاری، اصلاح کریستالیزه شدن، جلوگیری از چسبندگی و حفظ رطوبت عمل می‌کنند.

امولسیون‌کننده‌ها مواد اولیه چند منظوره در محصولات کیک و نان هستند. سه کاربرد اصلی آنها عبارت است از:

1) کمک به ترکیب و امولاسیون کردن مواد اولیه،

2) افزایش ویژگی‌های روغن صاف

3) واکنش مؤثر با مواد موجود در آرد و سایر مواد در مخلوط.

بعضی از کاربرد‌های مشخص امولسیون‌کننده‌ها منحصرأ به عنوان خامه‌ای کننده، حالت‌دهنده خمیر یا نرم‌کننده مغز نان می‌باشد.

تاریخچه امولسیون‌کننده‌های کیک و نان

IMG 20231129 182607 854 1 | 8 کاربرد امولسیون‌کننده‌ها در محصولات کیک و نان

توسعه امولسیفایر‌های محصولات کیک و نان همزمان با توسعه روغن صاف (چرب‌ مایع‌ها) انجام شده است. وازه چرب مایع (shortening) در ابتدا به چربی‌هایی اطلاق می‌شد که باعث ترد شدن نان و کیک می‌شد. ترکیب چرب‌مایع‌ها از چربی‌های طبیعی تا روغن‌های ترکیب‌شده، روغن‌های هیدروژنه و چربی‌های سخت همچنین روغن‌های اصلاح شده تحول زیادی پیدا کرده است. زمانی چرب‌مایع‌ها صرفاً برای مخلوط‌ها در محصولات کیک و نان استفاده می‌شد ولی اکنون برای توصیف روغن‌های سرخ‌کردنی یا تقریباً هر چربی یا روغنی در آماده‌سازی محصولات استفاده می‌شود. چرب‌مایع‌های محصولات کیک و نان می‌توانند حاوی امولسیون‌کننده، آنتی‌اکسیدان‌ها، ضدکف و مواد فلز زدا است.

جدول زیر برخی از امولسیون‌کننده‌های مورد استفاده برای پایه مایع‌چرب مورد استفاده در محصولات نان و کیک را نشان می‌دهد:


برخی امولسیون‌های مورد استفاده در مایع‌چرب

مونو و دی‌ گلیسیرید‌هامونواستئارات سوربیتان
لستینپلی سربات 60
مونو گلیسیرید لاکتیلیتاستر‌های سوکروز
کلسیم استئارول لاکتیلیتاسترهای تارتاریک دیاستیل مونوگلیسیرید‌ها
سدیم استئارول لاکتیلیتمونوگلیسیرد‌های اتوکسیله‌کردن
مونواستر‌های پروپیلن گلیکول 

کاربرد‌های امولسیون‌کننده‌ در محصولات نان و کیک

محصولات نان و کیک بدون امولسیون‌کننده خشک، سخت و بی‌مزه خواهند بود. در تولید، انبار و پخش نان به ویژه نان‌های صنعتی، افزودنی‌های خوراکی به منظور حفظ کیفیت و تازگی محصولات استفاده می‌شوند. هرچه زمان پخش و یا تاریخ مصرف نان بیشتر باشد، ماندگاری بیشتری نیاز است.

امولسیون‌کننده‌ها به طور رایج در بسیاری از محصولات غذایی استفاده می‌شوند. این مواد به دلایل زیر استفاده می‌شوند:
  1. جبران تغییرات در مواد اولیه
  2. تضمین کیفیت مستمر
  3. ساخت محصولات جایگزین
  4. حفظ ماندگاری و ویژگی‌های خوراک
  5. تسهیل فرآوری

امولسیون‌کننده‌ها فرایند امولسیون‌شدن روغن در آب را تقویت می‌کنند. با این حال این شاید اهمیت ثانویه داشته باشد. کمپلکس کردن نشاسته، تقویت پروتئین و کمپلکس کردن نشاسته، تقویت پروتئین و هوادهی کاربرد اصلی امولسیون‌کننده در محصولات نان و کیک است.

IMG 20231129 182603 312 | 8 کاربرد امولسیون‌کننده‌ها در محصولات کیک و نان

واکنش بین پروتئین، کربوهیدارت‌ها و لیپید‌ها برای فرآوری آرد گندم بسیار مهم است.

برای خمیر کیک، امولسیفایر نیاز اصلی است چرا که حاوی مقادیری زیادی آب و چربی می‌باشند

کاربردهای اصلی امولسیون‌کننده‌ها در محصولات نان و کیک را به شرح زیر می‌باشد:
  • تثبیت امولسیون ایجاد شده و خامه هم‌زده شده
  • تقویت امولسیون روغن در آب و پخش یکسان حباب‌های هوا
  • تقویت ویژگی‌های بافت خمیر (نرم و پف مناسب)
  • بهبود عملکرد دستگاه عمل‌آوری خمیر به دلیل کملکس‌کرن گلوتن (الاستیسیته)
  • تحمل بهبودیافته نسبت به عیوب خمیر ناشی از خشک‌کن، چسبندگی کمتر خمیر که این منجربه کاهش ترک خوردن و ساده کردن فرآوری می‌شود
  • کاهش چربی یا روغن بدون از دست دادن مقدار آن، تردی مناسب و قابلیت برش‌پذیری بهتر
  • بافت بهتر محصول نهایی / خرده غلات ریزتر ( یکپارچگی و همسانی ساختار منافز موجود در خمیر)
  • پوسته بهتر و تقارن بهتر محصول نهایی

رضایت مشتریان برای تولید‌کنندگان امری حیاتی است از این رو تولیدکنندگان به منظور جلب نظر مصرف‌کنندگان و حفظ رضایت مشتریان خود امولسیون‌کننده متناسب با نیاز خود را انتخاب می‌کنند. انتخاب و مقدار استفاده امولسیون‌کننده بر اساس هدف نهایی تولید‌کنندگان محصولات نان و کیک می‌باشد.

اینکه آیا تولیدکنندگان به دنبال تسهیل فرآیند تولید هستند یا افزایش کیفیت محصول نهایی در انتخاب امولسیون‌کننده تأثیرگذار است. از آنجایی که مثلاً نان چربی زیادی ندارد، امولسیون‌کننده می‌توانند در سایر ویژگی‌های نان نیز تأثیرگذرا باشند.

سخن پایانی:

انتخاب امولسیون‌کننده مناسب و باکیفیت در تولید محصولات نان و کیک بسیار حائز اهمیت است.

پرشین یوتاب با واردات انواع مواد اولیه تخخصی از جمله امولسیون‌کننده‌های مورد نیاز صنایع نان و کیک نظیر پروپیلن گلیکول خوراکی و لستین، همراه مشتریان گرامی در تولید محصول نهایی باکیفیت می‌باشد.

ما را در لینکدین پرشین یوتاب دنبال کنید

The post 8 کاربرد امولسیون‌کننده‌ها در محصولات کیک و نان appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/emulsifiers-in-cake-and-bread-products/feed/ 0
تلفیق طعم و مزه با اسید‌های ارگانیک در شیرینی و شکلات https://persianutab.com/organic-acids-in-sweets-and-chocolate/ https://persianutab.com/organic-acids-in-sweets-and-chocolate/#respond Sun, 26 Nov 2023 12:01:29 +0000 https://persianutab.com/?p=12779 در این مقاله سعی می‌کنیم با دید کلی نسبت به […]

The post تلفیق طعم و مزه با اسید‌های ارگانیک در شیرینی و شکلات appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

در این مقاله سعی می‌کنیم با دید کلی نسبت به جنبه‌های مختلف طعم ناشی از اسید‌های ارگانیک را در صنعت شیرینی و شکلات بررسی کنیم. این مقاله کمک می‌کند ساخت فرمالسیون متعادل و چگونگی ساخت طعم با اسید‌های ارگانیک و ترکیب آنها با یکدیگر آشنا شویم. در واقع گزارشی کوتاه از یک تحقیق چشایی پیش روی شما قرار خواهیم داد.

محصولات شیرینی و شکلات مانند آبنبات و پاستیل سهم بزرگی از بازار صنعت شیرینی و شکلات را به خود اختصاص داده‌اند. آبنبات‌ها در همه جای دنیا بسیار محبوبند و در انواع شکل‌،‌ طعم و مزه، رنگ‌ و بافت‌ تولید می‌شوند. فرمولاسیون پایه آنها می‌تواند به طور مخصوص برای مناطق مختلف تهیه شود.

ماده اصلی در فرمولاسیون کلاسیک آنها ساکاروز است. با این حال شرکت‌هایی که هدف آنها کاهش شکر در محصولات خود است، پلی‌ال ‌هایی مانند ایزومالت، ماده اصلی خواهد بود. سپس طعم‌دهنده به منظور ایجاد مزه مورد نظر اضافه می‌شود.

طعم و ساختار طعم عمدتاً در صنعت غذا بسیار مهم است، مخصوصاً زمانی که طعم ناخوشایند یا پوشش‌دهی طعم ناخوشایند مطرح باشد. به منظور تولید یک محصول لذیذ متعادل، یک ماده دیگر نیز مورد نیاز است.

برای یک مزه بهینه و ایده‌ال استفاده از اسید‌های ارگانیک خوراکی به منظور مقابله با شیرینی بیش از حد مورد نیاز است. به طور سنتی اسید سیتریک انتخاب اسیدی‌کننده‌های اصلی در صنعت کانفکشنری بوده است. ولی اسید‌ها به تنهایی ترشی ایجاد نمی‌کنند. بستگی به نوع اسید و مشخصه‌های مزه آن، روی طعم کلّی محصول پایانی تأثیر می‌گذارد.

واکنش شیرین‌کننده و اسید با یکدیگر ساختار کلی طعم را تعریف می‌کند.

تعادل اسید/شیرینی برای ایجاد تأثیر چشایی متعادل

انسان قابل به دریافت 5 مزه اصلی است: شیرینی، ترشی، شوری، تلخی و اومامی. در صنعت شرینی و شکلات، شیرینی و مزه ترش نقش بیشترین نقش را ایفا می‌کنند. در ابتدا محصولات کانفکشنری باید تا حدی شیرینی باشند. با این وجود برای یک طعم مطلوب شیرینی به تنهایی کافی نخواهد بود. به منظور ایجاد یک طعم متعادل نیاز به مواد اسیدی (ترش) می‌باشد و دستیابی به تعادل مناسب بین این دو مواد عامل این دو مزه بسیار مهم است.

تمام اسید‌های ارگانیک یک شناسه دقیق اسیدیته دارند. شکل زیر نسبت شدت ترش بودن را به ماندگاری آن در محلول آبی نشان می‌دهد.

شکل 1: ماندگاری و شدت ترش بودن اسید سیتریک خوراکی (CA)، اسید گلوکونیک (GA)، اسید لاکتیک (LA)، اسید مالیک (MA) در محلول آبی (0.18 %)

image 1 | تلفیق طعم و مزه با اسید‌های ارگانیک در شیرینی و شکلات

اسید سیتریک ترشی زیادی در مدت زمان کم ایجاد می‌کند. در مقابل، اسید گلوکونیک تقریباً یک سوم اسید سیتریک شدت طعم ترشی دارد اما ماندگاری ترشی آن طولانی‌تر است. اسید مالیک و اسید لاکتیک بین این دو اسید قرار می‌گیرند و شدت و ماندگاری قابل توجهی از خود نشان می‌دهند.

اسید سیتریک معمولاً برای ایجاد عامل اسیدی در محصولات بر پایه شکر مورد استفاده قرار می‌گیرند که بعد از زمانی مشخص محو می‌شود. این ترکیب بسیار خوب عمل می‌کند چرا که انحنای (شیب) شدت-زمان دو ماده تقریباً یکسان است. برای مثال نقطه ماکسیمم شیرینی و ترشی تقریباً همزمان است. جایگزینی شکر با شیرین‌کننده‌ها تراکم بالا (HIS) معمولاً منجربه پس‌مزه شیرین‌تر می‌شود و ترشی اسید سیتریک را ماندگارتر می‌کند. بنابراین عمدتاً از ترکیب اسید سیتریک و اسید مالیک به منظور جلوگیری از ماندگاری شیرینی HIS می‌شود.

ترکیب این دو اسید یک هماهنگی عالی در دوباره متوازن کردن تراکم ترشی و ماندگاری محصولات دارای شیرین‌کننده‌های با تراکم بالا به وجود می‌آورد. شکل زیر نمودار شدت و تراکم ترشی اسید سیتریک و اسید مالیک به عنوان یک اسید واحد را نشان می‌دهد. شدت ترشی اسید سیتریک کمی بیشتر از اسید مالیک است اما ماندگاری اسید مالیک بیشتر است. ترکیب این دو اسید با یکدیگر با باعث افزایش همزمان ماندگاری و شدت مزه ترش می‌شود به همین دلیل ترکیب این دو اسید ایده‌ال تر از استفاده از هر یک از این اسید‌ها به تنهایی می‌باشد.

image 2 | تلفیق طعم و مزه با اسید‌های ارگانیک در شیرینی و شکلات

ترکیب اسید لاکتیک با اسید سیتریک حتی تأثیر قوی‌تری از لحاظ تراکم ترشی و شدت ایجاد می‌کند. در شکل 3، شناسه مزه اسیدی با ترکیب 50.50 اسید سیتریک/لاکتیک با اسید سیتریک / مالیک با همان نسبت مقایسه شده است. در مجموع، شدت مزه اسید سیتریک/ لاکتیک کمی بیشتر و ماندگاری آن مشخصاً طولانی‌تر می‌باشد. بنابر‌این مزه شیرینی بعد از آن و طعم مطلوب‌تری ایجاد می‌کند. بنابراین این ترکیب جاگزینی شدنی‌تر نسبت به اسید مالیک می‌باشد.

شکل3: ماندگاری ترشی و شدت ترکیب 50/50 اسید سیتریک با اسید مالیک و اسید لاکتیک به صورت مجزا و مقایسه آنها با یکدیگر

image 3 | تلفیق طعم و مزه با اسید‌های ارگانیک در شیرینی و شکلات

نتیجه‌گیری:

اسیدی‌کننده‌های مختلف ویژگی‌های طعم مختلفی به فرآورده‌های برپایه شکر اضافه می‌کنند. از این رو تعادل مناسب و دقیق بین شدت ترشی و ماندگاری آن بسیار حائز اهمیت است.

تولید‌کنندگان محصولات قندی به ویژه محصولات بر پایه شکر (آبنبات، پاستیل و . . .) به منظور دستیابی به طعمی منحصربه فرد با ترکیب اسید‌های ارگانیک در آزمایشگاه‌های خود، طعم بسیاری را خلق می‌کنند. دستیابی به بهترین ترکیب ممکن است نیاز به زمانی طولانی داشته باشد ولی گاهی اوقات تغییری جزئی در فرمولاسیون پایه می‌تواند نتیجه نهایی مطلوب را به وجود آورد.

شرکت پرشین یوتاب واردکننده و ارائه‌دهنده انواع اسید‌های مورد نیاز صنایع غذایی از معتبرترین شرکت‌های بین‌المللی می‌باشد.

The post تلفیق طعم و مزه با اسید‌های ارگانیک در شیرینی و شکلات appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/organic-acids-in-sweets-and-chocolate/feed/ 0
8 اسید‌ خوراکی مهم در صنعت غذا و نوشیدنی https://persianutab.com/8-important-food-acids/ https://persianutab.com/8-important-food-acids/#respond Tue, 14 Nov 2023 19:46:42 +0000 https://persianutab.com/?p=12756 اسید‌های خوراکی نقش بسیار مهمی در تولید محصولات غذایی و نوشیدنی ایفا می‌کنند،
در این مقاله به 8 اسید خوراکی مهم و پر استفاده در صنعت غذا و نوشیدنی و عملکرد آنها می‌پردازیم.

The post 8 اسید‌ خوراکی مهم در صنعت غذا و نوشیدنی appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

اسیدهای خوراکی نقش بسیار مهمی در طعم، تازگی و حتی بافت نهایی محصولات غذایی و نوشیدنی دارند. اسید‌های خوراکی معمولاً به منظور ایجاد طعم ترش‌تر یا تشدید طعم، تنظیم pH و همچنین به عنوان نگهدارنده و آنتی‌اکسیدان به فرمولاسیون غذاها اضافه می‌شوند.

در این مقاله به معرفی 8 اسید خوراکی مهم و پر استفاده در صنعت غذا و نوشیدنی و عملکرد آنها می‌پردازیم.

8 اسید‌ خوراکی:

1. اسید سیتریک (E 330)

پر استفاده‌ترین اسید خوراکی در صنایع غذایی، اسید سیتریک خوراکی است که تقریباً 60 درصد از کل اسید‌های مورد استفاده را شامل می‌شود.

اسید سیتریک خوراکی یا جوهر لیمو به طور طبیعی در مرکبات و بعضی از سبزیجات وجود دارد اما تولید انبوه آن از طریق شکر و تخمیر میکروبی گیاه نایجر انجام می‌شود. این اسید در دو حالت خشک (آنهیدروز) و آبدار (مونوهیدرات) تهیه می‌شود که به صورت ذرات ریز بلوری سفید یا بی‌رنگر، بی‌بو و ترش می‌باشد. این اسید در آب، الکل و اتر حل می‌شود.

اسید سیتریک دارای عملکرد و کاربرد‌های متنوعی در فرمولاسیون تولید محصولات غذایی و نوشیدنی است از جمله به عنوان عامل اسیدی‌کننده، تشدید‌کننده طعم، نگهدارنده، پراکنده‌ساز، امولسیون‌کننده، بی‌اثر‌کننده یون‌های فلزی در صنایع غذایی مصرف می‌شوند.

نوشیدنی‌ها مهمترین مورد استفاده اسید سیتریک خوراکی می‌باشند که حدوداً 65 درصد کل مصرف اسید سیتریک را شامل می‌شوند. اسید سیتریک و نمک سدیم آن (سیترات سدیم) به طور گسترده در نوشیدنی‌های کربناته استفاده می‌شوند.

همچنین در تولید محصولات کانفکشنری نظیر آب‌نبات و پاستیل، غذاهای آماده، مربا، غذا‌های کنسرو شده استفاده می‌شود.

2. اسید فسفریک (E 338)

اسید فسفریک تنها اسید معدنی می‌باشد که حجم گسترده‌ و متنوعی در تولید محصولات غذایی از آن استفاده می‌کنند. از سوختن فسفر در هوا فسفر پنتواکسید ایجاد می‌شود که بعد از حل شدن آن در آب، اورتوفسفریک اسید با غلظت‌های مختلف تولید می‌شود. این اسید در آب محلول می‌باشد. اسید فسفریک خوراکی به عنوان ‌تنظیم‌کننده ph، و عامل اسیدی‌کننده استفاده می‌شود. یکی از پرمصرف‌ترین کاربرد‌های اسید فسفریک خوراکی در نوشابه‌های کولا می‌باشد. از اسید فسفریک در مربا، ژله و تصفیه روغن خوراکی نیز استفاده می‌شود.

یکی از پرمصرف‌ترین کاربرد‌های اسید فسفریک خوراکی در نوشابه‌های کولا می‌باشد. از اسید فسفریک در مربا، ژله و تصفیه روغن خوراکی نیز استفاده می‌شود.

3. اسید لاکتیک (E 270)

اسید لاکتیک از جمله گسترده‌ترین اسید‌های موجود در طبیعت می‌باشد همچنین جزو اولین اسید‌های استفاده شده در صنعت غذا است. تقریباً 70 درصد از اسید لاکتیک تولید شده به دلیل نقش مهمی که در محصولات لبنی نظیر ماست و پنیر دارد در صنایع غذایی استفاده می‌شود.

این اسید به دلیل مزه ملایم‌تری که نسبت به دیگر اسید‌های خوراکی دارد، به عنوان افزایش‌دهنده طعم در شیرینیجات و نوشیدنی استفاده می‌شود. اسید لاکتیک معمولا به صورت محلول 80 درصد استفاده می‌شود.

4. اسید استیک (E 260)

اسید استیک از جمله اسید‌های چرب فرّار است که از تبدیل الکل به واسطه اکسیژن و استوباکتر‌ها به استالدیید تهیه می‌شود. این اسید خاصیت نگهدارندگی، طعم‌دهنده و اسیدی‌کننده دارد.

اسید استیک معمولاً در محصولات ترش و ترش، سس گوجه فرنگی و مایونز استفاده می‌شود. طعم ترش سرکه به دلیل همین اسید است.

5. اسید اسکوربیک (E 300)

اسید اسکوربیک یا همان ویتامین سی، به عنوان یک مکمل غذایی در آشامیدنی‌ها، برخی محصولات کانفکشنری و بستنی و نان استفاده می‌شود.

اسید اسکوربیک در جلوگیری از قهوه‌ای شدن سبزی و فرآورده‌های میوه‌ای، به عنوان آنتی اکسیدان در چربی‌ها، در فرآورده‌های گوشتی به عنوان پایدارکننده رنگ و به عنوان بهبوددهنده نان استفاده می‌شود.

سالانه نزدیک به 7 میلیون تن اسید اسکوربیک در جهان مصرف می‌شود که اوج تقاضای آن در فصول سرد سال است.

6. اسید مالیک (E 296)

اسید مالیک یک اسید خوراکی چند منظوره می‌باشد. این اسید شباهت زیادی به اسید سیتریک خوراکی دارد با این تفاوت که تجزیه‌پذیری کمتری نسبت به اسید سیتریک دارد.

در نوشیدنی‌های کربناته به مقدار کم استفاده می‌شود و منجربه طعمی ملایمتر می‌شود. این اسید مکمل طعم اسید سیتریک است.

در نوشیدنی‌های غیر کربوناته میوه‌ای، نوشیدنی‌های انرژی زا و چای سرد به عنوان تشدید‌کننده طعم  و پایدارکننده pH استفاده می‌شود. همچنین در نوشیدنی‌های کم کالری در کنار اسید سیتریک استفاده می‌شود.

در نوشیدنی‌های غیر کربوناته میوه‌ای، نوشیدنی‌های انرژی زا و چای سرد به عنوان تشدید‌کننده طعم  و پایدارکننده pH استفاده می‌شود. همچنین در نوشیدنی‌های کم کالری در کنار اسید سیتریک استفاده می‌شود.
در نوشیدنی‌های غیر کربوناته میوه‌ای، نوشیدنی‌های انرژی زا و چای سرد به عنوان تشدید‌کننده طعم  و پایدارکننده pH استفاده می‌شود. همچنین در نوشیدنی‌های کم کالری در کنار اسید سیتریک استفاده می‌شود.

در پودر‌های نوشیدنی به دلیل خاصیت حل شوندگی مستمر و تشدید‌کننده طعم استفاده می‌شود. از آنجایی که اسید مالیک ترشی بیشتری نسبت به اسید سیتریک ایجاد می‌کند، مقدار کمتری از اسیدولانت نیاز می‌باشد و وزن محصول کاهش میابد.

نوشیدنی‌های با پایه پروتئین Whey که با اسید مالیک، اسیدی می‌شوند طعم میوه‌ای تشدید شده دارند و طعم Whey در آن کمتر است.

در محصولات کانفکشنری باعث ایجاد طعم ترش می‌شود و ترکیب آن با سایر اسید‌های خوراکی طعم‌های مختلفی ایجاد می‌کند. از اسید مالیک در دسر و کیک نیز استفاده می‌شود.

7. اسید استئاریک (E 570)

اسید استئاریک یک اسید اشباع مونو بیسیک با زنجیره کربن 18 تایی است. تولید سنتزی این اسید با هیدروژنه کردن تخم کتان یا روغن گیاهی بدست می‌آید. اسید استئاریک تجاری مخلوطی از اسید استئاریک و اسید پالم و اسید میرستیک است.

اسید استئاریک در کیک و شیرینی، لبنیات، سس، اسنک‌ها، دسر و بستنی، فرآورده‌های کاکائو، آدامس، پوشش‌دهنده محصولات خوراکی و مکمل‌های ویتامین استفاده می‌شود.

همچنین از دیگر موارد اصلی استفاده‌ اسید استئاریک، تولید امولسیون‌کننده‌هایی نظیر داتم، مونو و دی‌گلیسیرید، مونواستئارات گلیسیرول، مونو استئارات سوربیتان می‌باشد.

8. اسید بنزوئیک (E 210)

این اسید در قرن 16 میلادی کشف شد. اسید بنزوئیک و نمک‌های کاربرد زیادی در صنعت غذا دارند. از اسید بنزوئیک بیشتر به عنوان ماده نگهدارنده و ضد باکتری استفاده می‌شود. نمک‌های آن مانند سدیم بنزوات (E 211) و پتاسیم بنزوات (E 213) نیز در انواع سس‌ها، ترشیجات، مارگارین نمک‌دار، سیروپ و مربا استفاده می‌شود.

اسید‌های خوراکی نقش بسیار مهمی در تولید محصولات غذایی و نوشیدنی ایفا می‌کنند. برای مثال ار بین این 8 اسید خوراکی حداقل از 1 نوع اسید در 90 درصد محصولات نوشیدنی استفاده می‌شود.

پرشین یوتاب، واردکننده و ارائه‌دهنده انواع اسید‌های گرید خوراکی با قیمتی مناسب و کیفیتی متمایز از معتبرترین شرکت‌های بین‌المللی می‌باشد.

The post 8 اسید‌ خوراکی مهم در صنعت غذا و نوشیدنی appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/8-important-food-acids/feed/ 0
2 گرید پروپیلن گلیکول و کاربرد‌های آن https://persianutab.com/propylene-glycol-grades-and-their-uses/ https://persianutab.com/propylene-glycol-grades-and-their-uses/#respond Tue, 07 Nov 2023 09:35:06 +0000 https://persianutab.com/?p=12671 پروپیلن گلیکول یکی از مواد مهم مورد استفاده در صنایع مختلف است. در این مقاله به معرفی 2 گرید پروپیلن گلیکول و کاربردهای آن می‌پردازیم.

The post 2 گرید پروپیلن گلیکول و کاربرد‌های آن appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

پروپیلن گلیکول (که با نام‌های مونو پروپیلن گلیکول، پروپیلن گلایکول، پروپان1- و 2- دیول یا 1 و 2 پروپاندیول نیز شناخته می‌شود) مایعی بدون رنگ و تقریباً ویسکوز، بدون رایحه و اندکی شیرین است. این ماده خاصیت هیگروسکوپیک دارد به این معنا که از محیط اطراف خود رطوبت جذب می‌کند. برآورد می‌شود.

در این مقاله به معرفی 2 گرید پروپیلن گلیکول و کاربردهای آن می‌پردازیم.

2 گرید پروپیلن گلیکول و کاربردهای
2 گرید پروپیلن گلیکول و کاربردهای

فرآیند تولید پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول با آبکافت اکسید پروپیلن با آب تولید می‌شود. همچنین از روش‌های کلروهیدرین یا پراکسیداسیون نیز می‌توان استفاده کرد. هر یک از این روش‌ها با مونومر پروپیلن آغاز می‌شود.

برآورد می‌شود سالانه 2 میلیون تن پروپیلن گلیکول در جهان مصرف می‌شود.

2 گرید پروپیلن گلیکول:

به طور کلی تولید پروپیلن گلیکول به دو دسته تقسیم‌بندی می‌شود:

  • گرید غذایی
  • گرید صنعتی

سهم عمده کاربرد نهایی پروپیلن گلیکول در ساختمان و ساخت و ساز می‌باشد. بعد از آن بخش حمل و نقل، داروسازی، محصولات آرایشی و بهداشتی و غذایی بیشترین استفاده از پروپیلن گلیکول را دارند.

گرید غذایی

از پروپیلن گلایکول خوراکی در ترکیبات زیادی از محصولات غذایی به عنوان افزودنی خوراکی استفاده می‌شود. پروپیلن گلیکول خوراکی به عنوان امولسیون‌کننده، نگهدارنده رطوبت، پایدارکننده و قوام‌دهنده در طیف گسترده‌ای از محصولات غذایی استفاده می‌شود.

پروپیلن گلیکول ماده‌ای بسیار کم خطر است و استفاده طبق استاندارد‌های مقدار مجاز مصرف امن می‌باشد.

پروپیلن گلیکول خوراکی به عنوان امولسیون‌کننده، نگهدارنده رطوبت، پایدارکننده و قوام‌دهنده در طیف گسترده‌ای از محصولات غذایی استفاده می‌شود.

گرید غذایی/دارویی پروپیلن گلیکول معمولاً با نام Propylene Glycol (PG) USP/EP نوشته می‌شود که USP نشان‌دهنده استاندارد غذا و داروی ایالات متحده آمریکا و EP استاندارد غذا و داروی اتحاده اروپا می‌باشد. خلوص گرید غذایی پروپیلن گلایکول خوراکی باکیفیت معمولاً 99.8% می‌باشد.

همچنین از این گرید در محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود.

از جمله محصولات غذایی که از پروپین گلیکول گرید غذایی در تولید آن استفاده می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سوپ‌های نیمه آماده
  • ترکیبات چاشنی‌زنی
  • چای‌ طعم‌دار
  • نوشیدنی‌های گازدار
  • طعم‌دهنده‌ها
  • اسنک‌های پروسس شده
  • غذاهای آماده
  • طعم‌های بستنی
  • مارشملو
  • نارگیل‌های خشک رنده‌شده
  • سس‌ها
  • ماکارونی
  • پنیر
  • محصولات دارویی

همچنین از گرید غذایی/دارویی پروپیلن گلیکول در تولید محصولات آرایشی و بهداشتی مانند محصولات زیر استفاده می‌شود:

  • لوازم آرایشی
  • مراقبت پوست
  • کرم ضد آفتاب
  • شامپو
  • محصولات استحمام
  • خمیردندان
  • شوینده دهان
  • محصولات اصلاح مو
  • محصولات مراقبت کودکان

صنعت غذا و نوشیدنی و آرایشی بیشترین رشد را (از لحاظ استفاده از این ماده) در دهه گذشته داشته اند.

گرید صنعتی

پروپیلن گلیکول صنعتی که با PGI نیز نشان داده می‌شود، مایعی بدون رنگ، بدون بو و غیر سمی است که دارای دو گروه الکل (OH-) می‌باشد. این مایع معمولاً به عنوان آغازکننده واکنش معتدل برای رنگ و رزین‌های پلی‌استر استفاده می‌شود.

پروپیلن گلیکول صنعتی دارای درجه خلوص پایین‌تری نسبت به گرید غذایی/دارویی است و نقطه انجماد کمتری نیز دارد.

از جمله محصولاتی که از پروپین گلیکول گرید صنعتی در تولید آن استفاده می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رزین‌های پلی‌استر غیراشباع
  • شوینده‌های مایع
  • ضدیخ
  • رنگ‌ها و پوشش‌دهنده‌ها
  • مکمل‌های کشاورزی

میزان تولید جهانی پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول یکی از مواد مهم مورد استفاده در صنایع مختلف است. تنها در آمریکا سالانه نزدیک به 640 هزار تن پروپیلن گلیکول تولید می‌شود.

سهم تولید جهانی پروپیلن گلیکول بر اساس منطقه به شکل زیر می‌باشد:

سهم تولید جهانی پروپیلن گلیکول
از جمله تولیدکنندگان اصلی پروپیلن گلیکول نیز کمپانی‌های Dow (آمریکا)، BASF (آلمان) و LyondellBasell (هلند) می‌باشد.
سهم تولید جهانی پروپیلن گلیکول

از جمله تولیدکنندگان اصلی پروپیلن گلیکول نیز کمپانی‌های Dow (آمریکا)، BASF (آلمان) و LyondellBasell (هلند) می‌باشد.

طی سال‌های اخیر، بازار پروپیلن گلیکول چالش‌های زیادی داشته است از این رو بخش‌های تحقیق و توسعه تولیدکنندگان تراز اول جهانی به اقدام به توسعه و تولید پروپیلن گلیکول تجدیدپذیر کرده‌اند.

از آنجا که کیفیت پروپیلن گلیکول به طور مستقیم بر محصول نهایی تأثیر دارد، تولیدکنندگان با دقت زیاد و متناسب با نیاز خود نسبت به تهیه این ماده اقدام می‌کنند.

شرکت پرشین یوتاب با واردات و ارائه پروپیلن گلیکول خوراکی از شرکت‌های تراز اول جهان، محصولی باکیفیت با قیمت مناسب در اخنیار تولیدکنندگان صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی کشور قرار می‌دهد.

The post 2 گرید پروپیلن گلیکول و کاربرد‌های آن appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/propylene-glycol-grades-and-their-uses/feed/ 0
راهنمای افزودنی‌های غذایی https://persianutab.com/guide-to-food-additives/ https://persianutab.com/guide-to-food-additives/#respond Tue, 31 Oct 2023 15:19:48 +0000 https://persianutab.com/?p=12582 افزودنی‌های غذایی از گذشته تا به امروز نقش بسزایی در خوراک مصرفی انسان را ایفا می‌کند. این مواد به منظور بهبود طعم، بافت و کیفیت مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

واقعیت آن است که بدون افزودنی‌های خوراکی تأمین غذا در سطح جهانی امکان‌پذیر نیست.
پیشرفت‌های فنی در تولید محصولات گوناگون غذایی موجب افزایش تنوع و استفاده افزودنی‌های غذایی شده است. امروزه بیش از 2500 افزودنی خوراکی مختلف به منظور دستیابی به محصول نهایی دلخواه به فرمولاسیون مواد غذایی اضافه می‌شود. به طور کلی، این مواد کیفیت نگهداری را بهتر می‌کنند، ارزش تغذیه‌ای را افزایش می‌دهند، ویژگی‌های خاص مواد غذایی را بهبود می‌بخشند، انجام فرایند را تسهیل می‌کنند و مقبولیت محصول را نزد مصرف‌کننده افزایش می‌دهند.

The post <strong>راهنمای افزودنی‌های غذایی </strong> appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

افزودنی‌های غذایی از گذشته تا به امروز نقش بسزایی در خوراک مصرفی انسان را ایفا می‌کند. این مواد به منظور بهبود طعم، بافت و کیفیت مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

واقعیت آن است که بدون افزودنی‌های خوراکی تأمین غذا در سطح جهانی امکان‌پذیر نیست.

پیشرفت‌های فنی در تولید محصولات گوناگون غذایی موجب افزایش تنوع و استفاده افزودنی‌های غذایی شده است. امروزه بیش از 2500 افزودنی خوراکی مختلف به منظور دستیابی به محصول نهایی دلخواه به فرمولاسیون مواد غذایی اضافه می‌شود. به طور کلی، این مواد کیفیت نگهداری را بهتر می‌کنند، ارزش تغذیه‌ای را افزایش می‌دهند، ویژگی‌های خاص مواد غذایی را بهبود می‌بخشند، انجام فرایند را تسهیل می‌کنند و مقبولیت محصول را نزد مصرف‌کننده افزایش می‌دهند.

تعریف افزودنی‌ خوراکی (Food Additives):

طبق استاندارد FDA (سازمان غذا و دارو آمریکا) افزودنی غذایی به ماده‌ای گفته می‌شود که استفاده مورد نظر از آن به طور مستقیم یا غیرمستقیم منجر به تأثیر و تغییر ویژگی‌های هر ماده غذایی (از جمله هر ماده‌ای که برای استفاده در تولید، ساخت، بسته‌بندی، فرآوری، آماده‌سازی، تصفیه، بسته‌بندی، حمل و نقل یا نگهداری مواد غذایی در نظر گرفته شده است) می‌شود. به طور کلی افزودنی‌های غذایی موادی هستند که به منظور حفظ یا بهبود ایمنی، تازگی، طعم، بافت یا ظاهر به غذا اضافه می‌شوند. (WHO)

انواع افزودنی‌های غذایی:

افزودنی‌های غذایی به دو دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شوند: 1-افزودنی‌های خوراکی 2- افزودنی‌های غیر خوراکی. افزودنی‌های خوراکی شامل ترکیبات با استاندارد GRAS (به طور کلی بی‌ضرر) و ترکیبات جدید و سنتز شده که مصرف آن مستلزم دریافت مجوز است. امروزه بیش از 2500 افزودنی مجاز در بخش‌های مختلف صنایع غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

افزودنی‌های غیر خوراکی شامل آفت‌کش‌ها، قارچ‌کش‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها و سایر مواد غیر خوراکی است.

دسته‌بندی افزودنی‌های غذایی:

  1. افزودنی‌های شیمیایی  غیرآلی: فسفات‌ها، سولفیت‌ها نمک و غیره.
  2. افزودنی‌های شیمیایی سنتزی: رنگ‌ها، سیلیکون‌ها، بنزوات‌ها، ویتامین‌های سنتزی و غیره.
  3. مواد استخراج شده از منابع طبیعی: صمغ‌ها، روغن‌های معطر یا اسانس‌ها و غیره.
  4. محصولات مشتق شده از تخمیر آنزیم: خمیر مایه، اسید سیتریک و غیره.

تقسیم‌بندی بر اساس شماره CAS و سیستم شماره‌گذاری بین‌المللی مواد افزودنی (INS):

افزودنی‌های غذایی را با شماره‌های استاندارد نختلفی تقسیم‌بندی می‌کنند. از جمله رایج‌ترین آنها شماره CAS و شماره INS (عدد E) است.

شماره CAS:

شماره CAS (Chemical Abstracts Service) یک شماره شناسایی منحصربه فرد برای تمام مواد شیمیایی است که توسط جامعه شیمی آمریکا ایجاد شده است. تاکنون بیش از 204 میلیون ماده ارگانیک و غیر ارگانیک شماره‌گذاری شده است و روزانه که به 15000 هزار ماده به لیست آن اضافه می‌شود.

سیستم شماره‌گذاری بین‌المللی مواد افزودنی (INS):

سیستم شماره‌گذاری بین‌المللی مواد افزودنی (INS) یه سیستم نام‌گذاری اروپایی است که توسط کمیته کد کس جهت یکسان‌سازی نام‌گذاری بین‌المللی برای مواد افزودنی غذایی تهیه شده است. اعداد E یک کد جایگزین با اسامی طولانی افزودنی‌های غذایی هستند و نشان‌‌دهنده تأییدیه اتحادیه اروپا می‌باشد. به عنوان مثال اسید سیتریک خوراکی با کد       E 330 نشان داده می‌شود. در جدول زیر دسته‌بندی کلی افزودنی‌های غذایی را بر اساس عدد E مشاهده می‌کنید:

طبقه‌بندی افزودنی‌های خوراکی بر اساس عدد E

نام افزودنیعدد
رنگ‌ها100 – 199
نگهدارنده‌ها200 – 299
آنتی‌اکسیدان‌ها و تنظیم‌کننده‌های اسیدی300 – 399
قوام‌دهنده‌ها، پایدار‌کننده‌ها و امولسیفایر‌ها400 – 499
تنظیم‌کننده‌های PH و عوامل ضد کلوخه500 – 599
بهبود‌دهنده‌های طعم600 – 699
آنتی‌بیوتیک700 – 799
براق‌کننده‌ها، گازها و شیرین‌کننده‌ها900 – 999
سایر افزودنی‌های غذایی1000 – 1599

کاربرد افزودنی‌های غذایی:

مشخصاً افزودنی‌های غذایی نقش اساسی در تولید و زنجیره تأمین غذایی ایفا می‌کنند. از مهمترین فواید افزودنی‌های غذایی میتوان به سالم و مغذی‌تر بودن محصولات خوراکی تولید شده، امکان تنوع بیشتر محصولات غذایی و کاهش قیمت تمام شده محصولات اشاره کرد.

1.محصولات غذایی امن‌تر و مغذّی‌تر

شکی نیست که نگهدارنده‌ها و افزودنی‌های مغذّی مورد استفاده در محصولا غذایی باعث بهبود ایمنی این محصولات و به طور کلی ارزش آنها می‌شود. برخی از افزودنی‌های غذایی از رشد باکتری‌های مضر جلوگیری می‌کند و موادی مانند آنتی‌اکسیدان‌ها علاوه بر خواص مغذّی خود باعث جلوگیری از طعم‌های ناخواسته می‌شوند.

2.طیف انتخاب گسترده‌تر

امروزه طیف گسترده‌ای از محصولات غذایی در فروشگاه‌ها و سوپرمارکت‌ها یافت می‌شود.مواد اولیه ای مانند افزودنی‌های غذایی باعث شده بسیاری از غذاهای خارج فصل، قابل دسترس و استفاده باشد و همچنین امکان تولید محصولات متنوع و  جدید را فراهم ساخته است. گرایش به راحتی و دسترسی آسانتر به محصولات غذایی و همچنین تمایل مصرف‌کنندگان به محصولات با ارزش‌افزوده اهمیت افزودنی‌های غذایی را برجسته می‌کند.

حدود 70 درصد افزودنی‌های غذایی در تولید غذا استفاده می‌شوند و 20 – 30 درصد آنها در فرآوری مواد اولیه شامل فرآوری ابمیوه، تصفیه روغن و شکر، آسیابکردن آرد، بسته‌بندی گوشت و سبزیجات و غیره استفاده می‌شوند.

3.کاهش قیمت محصولات غذایی

با وجود پیشرفت تکنولوژی و تمایل مصرف‌کنندگان به محصولات با افزودنی کمتر، طبق تحقیقات انجام شده قیمت نهایی برخی از محصولات غذایی بدون وجود افزودنی غذایی افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا می‌کرد. از این رو افزودنی‌های غذایی راه حل اقتصادی مناسبی در جهت تأمین هرچه بهتر مواد غذایی به مصرف‌کنندگان است.

ضرر‌های افزودنی‌های غذایی:

بحث‌ها و انتقاد‌ها پیرامون ضرر‌های افزودنی‌های غذایی مخصوصاً طی سال‌های اخیر بسیار زیاد شده است. نگرانی مصرف‌کنندگان از ضرر ناشی از افزودنی‌های غذایی معمولاً بر پایه اخباری است که درباره آن ارائه می‌شود. تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده و طبق شواهد بخشی از محصولات حاوی افزودنی غذایی از خواص تغذیه‌ای کمتری برخوردار می‌باشند. همچنین استفاده بی‌رویه از محصولات حاوی افزودنی ممکن است باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی شود.

نسبت سود به زیان را در اینجا اهمیت . در همین راستا سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان خواروبار و کشاورزی (FAO) مجموعه‌ای به نام کمیسیون آیین‌نامه مواد غذایی به منظور ارائه راهنمایی و دستورعمل در راستای حفاظت از سلامت مصرف‌کنندگان بوجود آورد. امروزه 172 کشور عضور کد کَس یا همان کد غذا هستند.

انواع افزودنی‌ غذایی از لحاظ کاربرد:

همانطور که گفته شد افزودنی‌های غذایی را می‌توان به دسته‌بندی‌های گوناگون تقسیم‌بندی کرد. برخی از این مواد ممکن است چند کاربرد مختلف داشته باشند و همزمان در چند گروه قرار گیرند. برای مثال از اسید سیتریک خوراکی هم به عنوان طعم‌دهنده استفاده می‌شود و هم نگهدارنده. جدول زیر دسته‌بندی عمومی افزودنی‌های غذایی را بر اساس کاربرد آنها نشان می‌دهد:

  1. اسیدی‌کننده‌‌ها و تنظیم‌کننده‌های PH
  2. آنتی‌اکسیدان‌‌ها
  3. رنگ‌ها
  4. امولسیون‌کننده‌‌ها
  5. آنزیم‌ها
  6. طعم‌ها( طعم‌های طبیعی و مصنوعی، بهبوددهنده و تشدید‌کننده‌های طعم)
  7. افزودنی‌های آرد
  8. گازها
  9. افزودنی‌های مغذّی
  10. پلی‌ساکاریدها
  11. نگهدارنده‌ها
  12. مواد کمپلکس ساز یا چلات‌کننده
  13. حلاّل‌ها
  14. شیرین‌کننده‌ها
  15. پایدار‌کنندها و قوام‌دهنده‌ها، ژل‌کننده‌ها
  16. مواد ضدکف و ضد کلوخه
  17. سایر افزدونی‌های غذایی

1.اسیدی‌کننده‌‌ها و تنظیم‌کننده‌های PH:

اسیدی کننده‌ها موادی ارگانیک یا غیر ارگانیک هستند که در محلول آب هیدروژن و بخشی نمک آزاد می‌کنند. با بالا رفتن تراکم یون‌های هیدروژن ph کاهش کل ترکیب کاهش یافته و اسیدی تر می‌شود. تولیدکنندگان از اسید به منظور دستیابی به pH مورد نظر و تأثیرگذاری در طعم و مزه (ایجاد طعم اسیدی و ترش) محصولات خود استفاده می‌کنند. همچنین اخیراً خاصیت آنتی باکتریال اسیدها مورد توجه زیادی قرار گرفته است.

اسید‌های ارگانیک مانند اسید استیک (E260) و اسید سیتریک خوراکی (E330) و اسید‌های غیر ارگانیک مانند اسید فسفریک خوراکی (E338) از جمله رگولاتورهای pH هستند.

2.آنتی‌اکسیدان‌ها:

آنتی‌اکسیدان‌ها افزودنی‌هایی هستند که باعث به تأخیر انداختن یا جلوگیری از خرابی مواد غذایی در اثر اکسیداسیون می‌شوند و در نتیجه، ماندگاری محصولات را افزایش دهند. نقش آنتی‌اکسیدان‌ها بسیار مهم است زیرا به غذاها اجازه می‌دهند تا خواص تغذیه ای و سطح کیفی خود را حفظ کنند. طیف گسترده ای از آنتی اکسیدان ها با منشأ طبیعی و مصنوعی وجود دارد که معمولاً در مواد غذایی استفاده می‌شود. رایج ترین موارد استفاده از آنتی اکسیدان‌ها روغن‌ها، مارگارین‌ها، شیرینی‌ها، محصولات پخته شده، تنقلات، غلات و سس ها هستند. آنتی اکسیدان‌ها در دو نوع طبیعی و سنتزی وجود دارد. تفاوت آنتی اکسیدان و نگهدارنده‌ها در نحوه‌ی عملکرد فنی آنهاست. آنتی‌اکسیدان‌ها به منظور جلوگیری از فاسد شدن در اثر اکسایش (مخصوصاً ترکیبات حاوی چربی) استفاده می‌شود حال آنکه نگهدارنده‌ها بیشتر در محصولات که حاوی آب است مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از جمله آنتی اکسیدان‌های طبیعی می‌توان به اسید اسکوربیک (E300)، توکوفرول (E306)، اسید سیتریک خوراکی و نمک‌های آن و عصاره چای اشاره کرد.

3.رنگ‌ها

رنگ اولین شاخصه ارتباطی انسان با غذا می‌باشد و فاکتور بسیار مهم در تجربه مصرف‌کنندگان می‌باشد. رنگ‌های خوراکی جهت ایجاد، حفظ و یا تشدید رنگ ماده غذایی استفاده می‌شوند و شامل انواع رنگ‌های خوراکی، رنگدانه‌های تزیینی و مواد رنگ‌زای سطحی می‌باشد. همچنین در مخلوط با سایر مواد غذایی و افزودنی‌ها واکنش شیمیایی نمی‌دهند. رنگ‌های خوراکی بر اساس ترکیب شیمیایی و یا منشأ به دو دسته طبیعی، شبه‌طبیعی و سنتزی تفکیک می‌شوند. صنعت غذا رنگ‌های سنتزی را بر رنگ‌های بر پایه گیاهی، حیوانی و معدنی ترجیح می‌دهد زیرا که از ثبات و شدت رنگ بیشتری نسبت به رنگ‌های طبیعی برخوردارند. همچنین رنگ‌های سنتزی در برابر نور و حرارت مقاومتر‌اند.

از جمله‌رنگ‌های طبیعی مورد استفاده در صنعت غذا می‌توان رنگ‌های آنتوسیانین‌ها، فلاونوئید‌ها، کاروتئونید‌ها، رنگ‌دانه‌های بتالائینی و رنگ‌های سنتزی به سبز شماره 3، قرمز شماره 3، قرمز شماره 40، زرد شماره 5، زرد شماره 6، آبی شماره 1 نام برد.

در مقاله همه چیز درباره مواد اولیه غذایی به طور کامل به آن پرداخته‌ایم.

4.امولسیون‌کننده‌‌ها:

امولسیون‌کننده یا امولسیفایر به ماده‌ای گفته می‌شود که باعث تثبیت امولسیون (پراکندگی ریز قطرات کوچکی از یک مایع در مایع دیگر که در آن قابل حل یا اختلاط نباشد) می‌شود. امولسیفایرها همچنین چسبندگی را کاهش می‌دهند، کریستالیزاسیون را کنترل می‌کنند و از جدا شدن اجزا جلوگیری می‌کنند. ترکیبات طبیعی مانند لسیتین سویا، صمغ‌ها، شیرین‌بیان جز اولین امولسیون‌کننده‌های غذایی بوده‌اند. با پیشرفت صنعت نیاز به انواع بیشتری از این مواد ایجاد شد و امولسیون‌های مصنوعی بیشتر مورد استفاده صنایع غذایی قرار گرفت.

دسته‌بندی امولسیون‌کننده‌ها:

مونوگلیسیرید‌ها و دی گلیسیرید‌ها، استر‌های اسید چرب پلی گلیسرول، مونو استر‌‌های پروپیلن گلیکول، استر‌های اسید چرب لاکتیله، استر‌های سوربیتان، مونو و دی گلیسیرید‌های استیله، استر‌های سوکسینیله، استر‌های اتوکسیله، اسید هیدروکسی کربوسیلیک و استر‌های اسید چرب، دی گلیسیرید‌های فسفاته و استر‌های سازگار.

5.آنزیم‌ها:

آنزیم‌ها ترکیبات پروتئینی طبیعی هستند که واکنش‌های بیوشیمیایی را تقویت می‌کنند. آنزیم‌ها با استخراج از گیاهان، حیوانات یا تخمیر از میکروارگانیسم‌ها به دست می‌آید و معمولاً برای انجام ایجاد عملکردی فنی در تولید، فرآوری، آماده‌سازی و بهبود طیف گسترده‌ای از محصولات غذایی اضافه می‌شوند.

آنزیم‌ها را بر اسا نوع واکنش می‌توان به 6 دسته کلی تقسیم‌بندی کرد:

  1. اکسیدوردوکتاز
  2. ترانسفرازها
  3. هیدرولازها
  4. لیازها
  5. ایزومرازها
  6. لیگازها

گروه‌بندی آنزیم‌ها در صنایع غذایی طبق استاندارد ملی (4869) سال 1380

گروه یکگروه سه (هیدرولازها)گروه چهارگروه پنج
اکسیدوردوکتاز‌هاکربوهیدراز‌هاپروتئاز‌هالیپازهالیاز‌هاایزومراز‌ها
کاتالازآلفاآمیلازپروتئاز اسیدیلیپازپکتات لیازگلوکوایزومراز
گلوکزاکسیدازبتاآمیلازپروتئاز سرینپکتین لیاز
پراکسیدازگلوکزآمیلازپروتئاز گوگردی
فنلازآنزیم‌های پکتیکپروتئاز فلزدار
لیپواکسیژنازسلولاز
همی‌سلولاز
گلوکونز
انورتاز
لاکتاز

6.طعم‌ها:

مهمترین و لذت‌بخش‌ترین لحظه مصرف غذا، تجربه حاصل از طعم و مزه آن است. طعم مجموعه‌ای از ویژگی‌های مواد تشکیل‌دهنده غذا است که آن را از طریق گیرنده‌های بویایی و چشایی احساس می‌کنیم. به طور کلی پنج طعم و مزه اصلی وجود دارد: شیرینی، شوری، ترشی، تلخی و اومامی (طعم گوشتی یا سیوری).

طعم‌ها به دو صورت طبیعی و مصنوعی وجود دارند. بسیاری از طعم‌های مصنوعی به صورت سفارشی و کوتاه تولید می‌شوند.

از جمله طعم‌های طبیعی می‌توان به کافئین، وانیل و روغن لیمو و طعم‌های مصنوعی به اتیل‌وانیلین، بوتیل‌بوتیریل‌لاکتات اشاره کرد.

تشدید‌کننده‌های طعم:

تشدید‌کننده طعم ماده‌ایست که به منظور کمک و تقویت طعم یا مزه اصلی به غذا اضافه می‌شود. متداول‌ترین تشدید‌کننده‌های طعم عبارت است: از مونوسدیم گلوتامات (MSG)، دی استات سدیم، دی سدیم گوانیلات (GMP).

7.افزودنی‌های آرد و خمیر،بهبود‌دهنده‌ها و انواع مخمر‌ها(خمیر مایه):

بهبود‌دهنده‌ها باعث بالا افزایش کیفیت و ماندگاری نان می‌شود. اضافه کردن آنها به گسترش خمیر سرعت می‌بخشد و زمان ورآمدن خمیر را کاهش می‌دهد. همچنین خمیر را نسبت به شرایط محیطی و دما مقاومتر می‌کند.

مهمترین بهبود‌دهنده‌های آرد و خمیر عبارتند از: اسید اسکوربیک (ویتامین C)، گلوکز اکسیداز، آلفا آمیلاز، مونو و دی‌گلیسیرد‌ها و برخی امولسیفایر‌ها می‌باشد.

مخمر نان مخلوطی از خمیر مایه و نمک‌های کلسیم، فسفات، آمونیم و سولفات است. این مخمر‌ها به خمیر نان و برخی نوشیدنی‌ها اضافه می‌شود. در تولید انبوه و صنعتی صنعتی مخمّر‌ها به دو روش خشک و تر تولید می‌شود که در مخمر‌های فشرده یا تر رطوبت معمولا بین 70 تا 75 درصد، و مخمر‌های خشک بین 3 تا 8 درصد می‌باشد.

8.گاز‌ها:

گازهای گرید غذایی یکی از اجزای اصلی صنعت غذایی می‌باشد و به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا محصولات خود را توسعه دهند و انتظارات و خواسته‌های فعلی مشتریان بلقوه خود را برآورده کنند.

در این میان نقش دی اکسید کربن در نگهداری مواد غذایی یا بسته‌بندی نیتروژنی به خوبی شناخته شده است.

گازهای غذایی شامل تمام گازهای صنعتی یا فنی است که به طور خاص در بخش غذا و نوشیدنی به کار می روند. استفاده از آنها شامل تعدادی از فرآیندها، از جمله تولید مواد غذایی، فرآوری، انبار، استریل کردن و غیره است.

به طور کلی کاربرد گازهای غذایی شامل موارد زیر است:

  • به عنوان افزودنی با هدف بهبود بافت یا طعم استفاده شود.: به عنوان مثال در فرآیند تولید نوشابه و سایر نوشیدنی‌های گازدار از این نوع گازها استفاده می‌کند.
  • کمک در استریل کردن محصولات غذایی: گازهای غذایی ممکن است برای از بین بردن میکروارگانیسم‌هایی که ممکن است در محصولات غذایی یا آشامیدنی ایجاد شوند، استفاده شود و همچنین نیاز به استفاده از حلال‌ها را به حداقل برساند. معمولاً برای این منظور از اتیلن دی اکسید، ازن یا فرمالدئید استفاده می‌شود.
  • در ایجاد جو کنترل شده یا اصلاح شده نقش داشته باشد. آنها با تنظیم سطوح اکسیژن با وارد کردن گازهای غذایی مناسب، فرآیندهای تخریب و اکسیداسیون را افزایش داده و به حداقل می رساند. بنابراین، گازهای نگهداری مواد غذایی به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا از فساد محصول جلوگیری کرده و عمر مفید آن را افزایش دهند.
  • به عنوان تنظیم‌کننده فشار، به حرکت درآوردن مواد غذایی و نوشیدنی ها از محفظه خود با استفاده از CO2 و  N2.
  • ایجاد حفاظت برودتی: گازهای غذایی مایع شده (به ویژه نیتروژن و دی اکسید کربن) باعث افزایش نگهداری مواد غذایی و در نتیجه بازدهی بالا و کاهش فعالیت باکتری‌ها می‌شود

در مجموع، به دلیل استفاده در نظر گرفته شده برای مصرف انسان، گازهای غذایی باید تحت نظارت دقیق قرار گیرند و با مقررات خاصی مطابقت داشته باشند، تا از کیفیت محصولات غذایی و سلامت مصرف‌کننده اطمینان حاصل شود.

گاز‌های اصلی مورد استفاده در صنعت غذا:

  • دی‌اکسید کربن
  • اکسیژن
  • نیتروژن
  • هیدروژن
  • آرگون

9.افزودنی‌های مغذّی:

افزودنی‌های مغذّی به ویتامین ها، مواد معدنی، آمینواسید‌ها، اسیدهای چرب و همچنین سایر ترکیبات شیمیایی خالص گفته می‌شود که به منظور بهبود یا حفظ ارزش‌های غذایی به محصولات غذایی اضافه می‌شوند. با این حال، تولید کنندگان کشف کردند که جدا از این ویژگی، افزودنی‌های مغذّی ویژگی‌های کاربردی دیگر نیز دارند. هدف اصلی استفاده از این مواد حفظ سطح مطلوب مواد مغذّی محصولات غذایی بعد از فرآوری، جابه‌جایی، بسته‌بندی و انبار آنهاست.

با آنکه تصور غالب این است که هدف از اضافه کردن افزودنی‌های مغذّی، افزایش خواص تغذیه‌ای محصولات است اما این افزودنی‌ها به دلیل کاربرد‌های دیگری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای مثال از از ویتامین C (اسید اسکوربیک خوراکی) یا ویتامین E به عنوان آنتی‌اکسیدان استفاده می‌کنند.

ویتامین‌ها،ترکیبات‌ معدنی، پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها، کافئین و فیبرا از جمله افزودنی‌های مغذّی می‌باشند.

10.پلی ساکارید‌ها:

پلی‌ساکاریدها در فرآوری و کیفیت مواد غذایی نقش مهمی دارند. پلی ساکارید‌ها فرآوان‌ترین کربوهیدرات در غذا هستند.

کربوهیدرات‌ها به سه دسته تقسیم‌بندی می‌شوند:

  1. مونوساکارید‌ها (مانند گلوکز، فروکتز، گالاکتوز، ریبوز، دی‌اکسیریبوز و غیر)
  2. دی‌ساکارید‌ها (مانند مالتوز، لاکتوز، سوکروز و غیره)
  3. پلی‌ساکارید‌ها (مانند سلولز، نشاسته و غیره)

نشاسته از پرمصرف‌ترین پلی‌ساکارید‌ها در محصولات شیرینی و شکلات، پاستا، سوپ، سس‌ها و کیک و نان است.

پلی‌ساکارید‌ها معمولاً به عنوان قوام‌دهنده، غلظت‌دهنده، امولسیون کننده و پایدار‌کننده در صنعت غذا استفاده می‌شوند.

11.نگهدارنده‌ها:

نگاه مصرف‌کنندگان به افزودنی‌های غذایی طی دهه‌های اخیر تغییر کرده است و بازار مصرف میل به کاهش مقدار افزودنی‌های غذایی دارد. شاید نگهدارنده‌ها آشناترین افزودنی برای عموم مصرف‌کنندگان باشد. نگهدارنده‌ها امکان تکثیر میکروب و فساد غذا را کاهش داده و باعث کاهش هزینه‌ فرآوری، جابه‌جایی و انبار محصولات غذایی می‌شوند از این رو نقش بسیار مهمی در زنجیره تأمین غذایی دارد. مواد زیادی خواص ضد میکروبی دارند اما بسیاری از آنها به دلیل داشتن اثرات نامطلوب بر طعم و سلامتی، قابل استفاده نیستند. برخی از متداول‌ترین افزودنی‌های نگهدارنده عبارت است از:

  1. اسید سیتریک
  2. اسید‌های بنزوئیک (بنزوات سدیم، بنزوات پتاسیم و غیره)
  3. اسید سوربیک (سوربات پتاسیم، سوربات سدیم، سوربات کلسیم و غیره)
  4. اسید پروپیونیک و پروپنات‌ها (پروپیونات کلسیم و غیره)
  5. اسید استیک
  6. اسید لاکتیک
  7. استر‌های گلیسیرید
  8. اسید بوتیریک
  9. اپوکسید‌ها
  10. سولفیت‌ها (متابی سولفیت پتاسیم، کلسیم سولفیت و غیره)
  11. نیتریت و نیترات‎ها (نیتریت سدیم، نیتریت پتاسیم، نیترات سدیم و نیترات پتاسیم)
  12. اتانول
  13. فسفات‌ها
  14. کلرید سدیم

12.مواد کمپلکس ساز (چلات‌کننده):

مواد چیلات‌کننده، افزودنی‌های غذایی هستند که از اکسید شدن محصولات جلوگیری کرده و باعث افزایش عمر آنها می‌شوند. آنها یون‌های فلزی را در غذا جدا کرده و از تغییر رنگ یا طعم آنها جلوگیری می کنند. از نظر شیمیایی، عوامل چلات‌کننده ترکیبات آلی با مرکز حلقه مانند هستند که حداقل دو پیوند با یون معدنی ایجاد می کنند تا ساختارهای پیچیده ای را ایجاد کنند که به آنها چلات گفته می شود.

چلات‌کننده‌ها را می‌توان به 4 گروه اصلی تقسیم بندی‌کرد:

آمینواسیدها

آمینوکربوکسیلات‌ها (اتیلن‌دی‌آمین‌تترااستیک اسید EDTA)

هیدروکسی کربوکسیلات‌ها (مانند اسید سیتریک خوراکی، لاکتیک اسید)

پلی‌فسفات‌ها (تری‌پلی‌فسفات سدیم STPP، پلی‌فسفات سدیم و غیره)

ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی برخی چلات‌کننده‌ها

ترکیبشکل فیزیکیبرخی از موارد استفاده در مصحولات غذایی
نمک دی‌سدیم (EDTA)پودر بلور سفیدانواع نوشیدنی‌ها، کنسرو سبزیجات، سس‌ها، رنگهای افزودنی
کلسیم دی‌سدیم (EDTA)پودر بلور سفیدانواع نوشیدنی‌ها، کنسرو سبزیجات، سس‌ها، رنگهای افزودنی
اسید سیتریکپودر بلور بی‌رنگ یا تقریبا بی‌رنگانواع محصولات کانفکشنری، نوشیدنی، غذا‌های فرآوری شده
اسید لاکتیک 85%مایع یا کریستال بدون رنگمحصولات بسته‌بندی شده مانند نان، دسرها، مربا و زیتون
پیروفسفات سدیمپودر بلور سفیدفرآورده‌های گوشتی، بیکین پودر، نان، کنسرو ماهی
تری‌پلی فسفات سدیم (STPP)پودر بلور سفیدفرآورده‌های گوشتی، نوشدنی‌ها
گلوکونات سدیمپودر بلور سفیدلبنیات، گوشت‌های فرآوری شده، کنسرو، میوه
گلوکونات پتاسیمپودر سفیدنمک کره و جایگزین نمک سدیم، تقویت پتاسیم در غذا‌های رژیمی

13.حلّال‌ها:

حلّال‌های گرید غذایی به منظور حل کردن ماده‌ای خاص به منظور ایجاد محلول استفاده می‌شوند. این مواد معمولاً درجه خلوص بسیار بالا دارند و برای انسان امن هستند. برخی کاربرد‌های حلّال‌ها در روغن‌کشی، تولید آبنبات و آدامس، استخراج طعم، نان و کیک هستند.

از جمله کاربردی‌ترین حلّال‌های گرید غذایی می‌توان به پروپیلن گیکول خوراکی، اتانول وگلیسیرین اشاره کرد.

14.شیرین‌کننده‌ها

شیرینی یکی از مهمترین مزه‌های برای انسان‌ها و سایر جانوران است. مواد شیرین باعث ایجاد احساس مثبت می‌شود.

کاربرد وسیع مواد شیرین‌کننده در صنایع غذایی گواه اهمیت فراوان این مواد در صنعت غذا است.

در جدول زیر برخی از شیرین‌کننده‌های طبیعی و سنتزیک را مشاهده می‌کنید:

در جدول زیر برخی از شیرین‌کننده‌های طبیعی و سنتزیک را مشاهده می‌کنید

شیرین‌کننده‌های طبیعیعدد Eشیرین‌کننده‌های سنتزیعدد E
گلوکز (مایع)زاخارین954
فروکتوزسیکلامات‌ها952
شربت اینورتآسپارتام951
ساکارزاسسولفام پتاسیم950
پلی‌ال هاتوماتین957
سوربیتول420سوکرالوز
مانیتول421مونلین
مالتیتول965میراکولین

15.مواد پایدار‌کننده‌ و قوام‌دهنده‌ و ژل‌کننده‌:

مصرف‌کنندگان انتظار مشخصی از کیفیت و حس حاصل از خوردن مواد غذایی دارند. بافت مطلوب مواد غذایی به موادی از جمله پایدار‌کننده‌‌ها و قوام‌دهنده‌ها‌ و ژل‌کننده‌‌ها بستگی دارد.

پایدار‌کننده‌ها:

پایدارکننده‌ها ممکن است به صورت هم‌افزا با امولسیون‌کننده‌ها به مواد غذایی که به خوبی با هم مخلوط نمی‌شوند، پراکندگی همگن خود را حفظ کنند. این امر با اتصال مولکول‌های بزرگ غذا، پایداری و ویسکوزیته را افزایش می‌دهد. پایدارکننده‌های پرکاربرد شامل آگار، کاراگینان و پکتین است که در محصولات لبنی، سس ها، شربت ها و سس مایونز استفاده می‌شود.

قوام‌دهنده‌ها:

عوامل قوام‌دهنده ویسکوزیته  مواد غذایی را بدون تغییر سایر ویژگی‌های آن مانند طعم، افزایش می‌دهد. این عوامل شامل پلی‌ساکارید‌ها مانند نشاسته و صمغ‌ها، یا پروتئین‌هایی مانند ژلاتین است. همچنین بعضی از قوام‌دهنده‌ها بر روی پروتئین اصلی در غذا عمل می‌کنند و معمولاً در سوپ‌ها، سس‌ها و پودینگ‌ها از آنها استفاده می‌شود.

عوامل ژل‌کننده:

عوامل ژل‌کننده، عملکردی مشابه پایدار‌کننده‌ها و قوام‌کننده‌ها دارد. فرایند ژل‌کننده با عواملی همچون تراکم عامل ژل‌کننده، pH و دمای محیط تحت تأثیر قرا می‌گیرد.


جدول ویژگی‌ها و کاربرد‌های برخی از هیدروکلوئید‌های مورد استفاده در صنعت غذا

افزودنی غذاییمنبععملکردکاربرد‌ها
آگار –  آگارجلبکپایدارکننده، قوام‌دهنده و ژل‌کنندهشیرینی و شکلات، کیک و نان، محصولات لبنی، سوپ و سس‌ها
آلجینیتجلبک دریاییپیادارکننده و قوام‌دهندهغذا‌های اصلاح شده مانند پیزا حلقه‌ای، کرم‌های قنادی
کاراگینانجلبک دریاییپایدارکنندهمحصولات گوشتی و لبنی، سس‌های سالاد، پوشش روی کیک، بستنی
مشتقات سلولزیگیاهانپایدارکننده و قوام‌دهندهمحصولات نان و لبنی، نوشیدنی‌ها، سیروپ‌ها، سس و سوپ‌ها
ژلاتینکلاژن حیوانیپایدارکننده و ژل‌کنندهشیرینی و شکلات، محصولات لبنی، دسر‌های ژله‌ای و Spread ها
گوارگام (صمغ گوآر)لوبیای گیاه گوارقوام‌دهنده و ژل‌کنندهغذاهای آماده، محصولات لبنی، نوشیدنی‌های گازدار، نان و شیرینی
صمغ عربیدرخت آکاسیاپایدارکننده، قوام‌دهندهدسر‌های منجمد، چاشنی غذا و سالاد، فرآورده‌های قنادی، امولسیون‌های عطر و طعم
صمغ کارایاترشح درختپایدار‌کنندهفرآورده‌های یخی، شیرینی و شکلات، سس‌ها، بستنی و کیک و نان
صمغ لوبیای لوکاستترشح درختقوام‌دهنده و ژل‌کنندهغذاهای آماده، محصولات لبنی، نوشیدنی‌های گازدار، نان و فرآورده‌های قنادی
پکتینمیوهپایدارکننده، قوام‌دهنده و ژل‌کنندهمحصولات بر پایه میوه، فرآورده‌های لبنی، شیرینی وشکلات، مربا و ژله
کتیراگیاه گونپایدار‌کننده و قوام‌دهندهژله‌ها، مایونز، سس‌ها، نوشیدنی‌های لبنی، آبنبات، بستنی
زانتانتخمیر  کربوهیدرات‌هاپایدار‌کنندهسس‌ها، چاشنی، نان، مخلوط‌های نوشیدنی میوه‌ای

16.اسیدی‌کننده‌ها و تنظیم‌کننده‌های pH:

اسید‌ها به طور کلی به منظور ایجاد مزه ترش و به عنوان عامل ضد میکروبی در فرمولاسیون محصولات غذایی استفاده می‌شوند.همچنین کاهش pH توسط این اسید‌ها باعث کاهش دما و زمان فرایند‌های حرارتی لازم برای نابودی میکروارگانیزم‌ها و نگهداری بهتر  مواد غذایی، می‌شود. این مسأله برای حفظ ارزش غذایی، بافت و طعم محصولات اهمیت دارد. اسید‌ها همچنین به عنوان پایدار‌کننده و کمک‌کننده آنتی‌اکسیدان‌ها یا امولسیون‌کننده‌ها استفاده شوند.

اسید‌های مورد استفاده در صنعت غذا به دو دسته ارگانیک و غیر ارگانیک تقسیم‌بندی می‌شوند.

پرکاربردترین اسید ارگانیک در محصولات غذایی اسید سیتریک خوراکی می‌باشد که حدود 60 درصد اسید‌های مورد استفاده در صنایع غذایی را تشکیل می‌دهد.

اسید فسفریک خوراکی نیز پرکاربردترین اسید غیر ارگانیک با حدود 25 درصد می‌باشد که معمولاً در نوشابه‌های کولا، تولید پنیر، تصفیه روغن‌های خوراکی و سایر محصولات غذایی استفاده می‌شود.

تنظیم‌کننده‎‌های pH مورد تأیید کمیسیون اروپا برای استفاده در مواد غذایی

دی‌اکسید کربن و کربونات‌هااسید فسفریک و ‌نمک‌های آن
کربونات کلسیمE 170اسید فسفریک E 338
دی‌اکسید کربنE 290فسفات سدیمE 339
کربونات سدیمE 500فسفات پتاسیمE 340
کربونات پتاسیمE 501فسفات کلسیمE 341
کربونات آمونیمE503فسفات منیزیمE 343
کربونات منزیمE 504دی‌فسفات‌هاE 450
اسید استیک و نمکهای آنتری‌پلی فسفاتE 451
اسید استیکE 260پلی‌فسفات‌هاE 452
پتاسیم استاتE 261فسفات سدیم آلومینیومE 541
سدیم استاتE 262اسید مالیک و نمکها آن 
کلسیم استاتE 263اسید مالیکE 296
  سدیم مالاتE 350
  پتاسیم مالاتE 351
  کلسیم مالاتE352

اسید لاکتیک و نمک‌های آنآدیپیک اسید
اسید لاکتیکE 260آدیپیک اسیدE 355
لاکتات سدیمE 261آدیپیک سدیمE 356
لاکتات پتاسیمE 262آدیپیک پتاسیمE 357
لاکتات کلسیمE 263هیدروکلورید اسید و نمک‌های آن 
تنظیم‌کننده‌های pH: اسید سیتریک و نمک‌های آن هیدروکلرید اسیدE 507
اسید سیتریکE 330پتاسیم کلریدE 508
سیترات سدیمE 331پتاسیم کلسیمE 509
سیترات پتاسیمE 332پتاسیم منیزیمE 511
سیترات کلسیمE 333اسید سولفوریک و نمک‌های آن 
سیترات تری‌آمونیمE 380سولفوریک اسیدE 513
تنظیم‌کننده‌های pH: اسید تارتاریک و نمک‌های آن سولفات سدیمE 514
اسید تارتاریک (L(+)-)E 334سولفات پتاسیمE 515
تارتارات سدیمE 335سولفات کلسیمE 516
تارتارات پتاسیمE 336سولفات آمونیمE 517
پتاسیم سدیم تارتاراتE 337سولفات آلومینیمE 520
اسید متاتارتاریکE 353سولفات سدیک آلومینیمE 521
تارتارات کلسیمE 354سولفات پتاسیم آلومینیمE 522
  سولفات آمونیم آلومینیمE 523
آلکالین‌ها (قلیایی) سایر اسید‌ها و نمک‌های آنها 
هیدروکسید سریمE 524اسید فوماریکE 297
هیدروکسید پتاسیمE 525اسید سوکینیکE 363
هیدروکسید کلسیمE 526EDTAE 385
هیدروکسید آمونیمE 527سایر نمک‌ها 
هیدروکسید منیزیمE 528سدیم فروسیانیدE 535
کلسیم اکسایدE 529پتاسیم فروسیانیدE 536
منیزیم اکسایدE 530کلسیم فروسیانیدE 538

17. مواد ضدکف و ضد کلوخه:

عوامل ضدکف:

کف به واسطه وجود گاز در مایعات بوجود می‌آید. در فرآیند تولید محصولات غذایی وجود کف می‌تواند باعث ایجاد مشکلات مختلف شده و بر کیفیت محصول نهایی تأثیر مستقیم بگذارد. کاهش و از بین بردن کف به دو روش مکانیکی (سیستم‌های ضد کف) و ترکیبات شیمیایی (عوامل ضد کف) انجام شود. معمولاً استفاده از مواد ضد کف مؤثرتر و اقتصادی‌تر است. لازم به ذکر است عامل ضدکف (Antifoamer) با عامل کف‌زدا (defoamer) متفاوت است. عامل ضد کف معمولاً قبل از تشکیل کف به محلول ضد کف‌اضافه می‌شوند اما عوامل کف‌زدا به منظور از بین بردن کف موجود به محلول اضافه می‌شوند.

برخی از عوامل ضد کف کاربردی در فرآوری غذا و نوشیدنی عبارت است از: سیلیکون‌ها ( سیلیکون مایع، سیلیکون‌های ترکیبی و امولسیون‌های سیلیکون)، پروپیلن گیکول خوراکی (PPGs) و کوپلمیر‌های EO/PO.

عوامل ضد کلوخه:

در برخی از ترکیبات آب باعث می‌شود ذرات به هم دیگر متصل شوند که باعث کاهش کیفیت محصولات به دلیل کلوخه و اکسید شدن می‌شود. مواد ضد کلوخه به طور آهسته باعث خارج شدن رطوبت می‌شود. این مواد در محصولاتی مانند شیر خشک، آرد، شکر قنادی، نمک طعام و کافه میکس‌ها استفاده می‌شود.


ماده ضد کلوخه شماره Eعملکرد
مانیتول E421الکل شکر برای کاهش چسبندگی به ویژه در  تولید آدامس
سدیم آلومینا سیلیکات E554پودر کاکائو، پودر سوپ، جایگزین پودر شیر، محصولات شکری
دی‌اکسید سیلیکون E 551ترکیبات آرد کیک‌پذی
کربنات منیزیم E504(i)غذاهای آماده، نمک طعام
سیترات آمونیم آهن نمک طعام
کلسیم سیلیکات E552شیرین‌کننده‌های پودری، ترکیبات جایگزین گوشت و نمک
منیزیم سیلیکات E553aاغلب با مخلوط پودر، پنیر رنده شده و چاشنی‌ها
نشاسته ذرت  سس‌ها، پنیر‌ها
بی‌کربنات سدیم E500محصولات کیک و بیسکوییت، نوشیدنی‌های انرژی‌زا،
 نودل، پودر نوشیدنی
اسید استئاریک و
 نمک‌های آن
E570, E470a , E572نرم‌کننده ماده اصلی آدامس، چشانی سالاد،
 مواد تردکننده گوشت،آبنبات
سلولز پودری E460(ii)فرآورده‌های نان، کرکر، وافل، فرآورده‌های گوشتی

18. سایر افزودنی‌های غذایی:

  1. مواد شفاف‌کننده
  2. مواد برّاق‌کننده
  3. ترکیبات ضد قهوه‌ای شدن
  4. مواد کف‌زا
  5. مواد نگهدارنده رطوبت
  6. سبزی‌های معطر خوراکی و ادویه‌ها
  7. مواد مورد استفاده در غذا‌های فراسودمند

18/1: مواد شفاف‌کننده:

از عوامل شفاف‌کننده به منظور بهبود و پاکسازی کدری و رسوب حاصل از ذرات معلق موجود در مایعات (عصاره میوه و نوشیدنی) استفاده می‌شود.

ژلاتین، سیلیکاژن، تانت، اسید تانیک، اسید گالیک و خاک‌های دیاتومه و بنتونیت‌ها از عوامل شفاف‌کننده مورد استفاده در صنعت غذا هستند.

18/2: مواد برّاق‌کننده:

عوامل برّاق‌کننده در فرآیند تولید برای محافظت از سطح خارجی مواد غذایی و بهبود ماندگاری میوه‌ها و سبزیجات استفاده می‌شود. همچنین این مواد درخشان شدن آبنبات‌های میوه‌ای، پاستیل و برخی دیگر از محصولات غذایی می‌شوند.

فهرست برخی از مواد مجاز برّاق‌کننده

استر‌های کالیفونیمشلاک
اسید استئاریکسدیک کربوکسی متیل سلولز
اسید آلژنیکایزومالت
آلژینات پتاسیمموم کارنوبا
آلژینات کلسیمپلی‌دکستروز‌ها
آلژینات آمونیمموم کاندیلا
اتیل سلولزموم زنبور عسل
آرد کنجاکموم میکروکریستالین
آگارپلی 1- دسن‌هیدروژنه
کاراگینانپولالان
صمغ عربیپروپیلن‌گلیکول خوراکی
هیدروکسی پروپیل سلولزپلی‌اتیلن گلیکول
روغن کرچکپلی وینیل الکل
سلولز پودریتالک
سلولز میکروکریستالینهیدروکسی پروپیل متیل سلولز
استر‌های سوکروزکاراگینان

3.18: ترکیبات ضد قهوه‌ای شدن:

برخی مواد غذایی (به ویژه مواد غذایی گیاهی) ممکن است طی فرآیند تولید، جابه‌جایی یا انبار قهوه‌ای صدمه خورده که باعث بروز واکنش تغییر رنگ (قهوه‌ای، خاکستری، سیاه یا قرمز) در آنها شود. این واکنش‌ها عموماً به دو گروه قهوه‌ای شدن آنزیمی و غیر آنزیمی تقسیم‌بندی می‌شوند.

18/4: مواد کف‌زا:

مواد کف‌زا به منظور ایجاد توزیع یکنواخت فاز گازی در مواد غذای جامد یا مایع استفاده می‌شوند.  این مواد معمولاً در بعضی از تاپینگ‌ها، کیک‌ها، خامه‌های حجم‌دار، نوشابه‌ و نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود.

استر‌های اسید چرب پروپیلن‌ گلیکول، گلیسیرریزین، اسید آلژینیک، پلی‌سربات‌ها، متیل اتیل سلولز، عصاره کوئیلائیا، زانتان گام، بی‌کربنات سدیم از جمله مواد کف‌زا مورد استفاده در صنعت غذا می‌باشند.

18/6: سبزی‌های معطر خوراکی و ادویه‌ها:

طی قرن‌های متمادی انسان با خشک‌ کردن بخش‌هایی از گیاهان معطر ادویه‌هایی جهت افزودن طعم و برخی کاربرد‌های دیگر (برای مثال به عنوان نگهدارنده) به غذای خود اضافه می‌کردند. گرچه با پیشرفت تکنولوژی ادویه و چاشنی‌های مصنوعی به بازار معرفی شده است ولی همچنان ادویه‌های طبیعی بیشتر مورد قبول مصرف‌کنندگان می‌باشد.

18/7: مواد مورد استفاده در غذاهای فراسودمند:

تولید ‌غذاهای فراسودمند (Functional Foods) طی چند سال گذشته رشد چشمگیری داشته است، هدف تولید این غذا‌ها تأمین نیاز مصرف‌کنندگانی که به دنبال سبک زندگی و رژیم غذایی سالمتر و مفیدتر هستند.

در غذا‌های فراسودمند معمولاً از مواد معدنی، ویتامینها، آمینو اسیدها و سایر مواد مغذی استفاده‌می‌کنند. این مواد علاوه بر خواص تغذیه‌ای، ممکن است بر ویژگی‌های محصول نهایی نظیر طعم و بافت آن تأثیر بگذارد. همچنین از بعضی افزودنی‌ها جهت حفظ موادی نظیر ویتامین‌ها استفاده می‌شود.

سخن پایانی:

افزودنی‌های خوراکی بخش جداناپذیر از صنعت غذایی می‌باشد. طبق تحقیقات موسسه تحقیقاتی غذا در فرانسه، از بین 106000 محصول غذایی بررسی شده بین سال‌های 2009 – 2020، حداقل یک افزودنی خوراکی در هر محصول وجود دارد. بازار جهانی افزودنی غذایی بیش از 70 میلیارد دلار به طور سالانه برآورد می‌شود که نشان‌دهنده جایگاه و اهمیت آن در صنعت غذا می‌باشد.

دنیای مواد اولیه غذایی و افزودنی‌های خوراکی بسیار گسترده است و در این مقاله تنها به طور خلاصه به آن پرداخته شده است.

در سایر مقالات به هر یک از انواع مواد اولیه و افزودنی‌های خوراکی پرداخته‌ایم.

پرشین یوتاب، واردکننده و ارائه‌دهنده طیف گسترده‌ای از مواد اولیه و افزودنی‌های خوراکی مورد نیاز صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی از شرکت‌های تراز اول بین‌المللی می‌باشد.

برای استعلام قیمت و دریافت دقیق اطلاعات فنی محصولات با ما در تماس باشید.

The post <strong>راهنمای افزودنی‌های غذایی </strong> appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/guide-to-food-additives/feed/ 0
اسید فسفریک خوراکی با کیفیت چه ویژگی‌هایی دارد؟ https://persianutab.com/%d8%a7%d8%b3%db%8c%d8%af-%d9%81%d8%b3%d9%81%d8%b1%db%8c%da%a9-%d8%ae%d9%88%d8%b1%d8%a7%da%a9%db%8c-%d8%a8%d8%a7-%da%a9%db%8c%d9%81%db%8c%d8%aa-%da%86%d9%87-%d9%88%db%8c%da%98%da%af%db%8c/ https://persianutab.com/%d8%a7%d8%b3%db%8c%d8%af-%d9%81%d8%b3%d9%81%d8%b1%db%8c%da%a9-%d8%ae%d9%88%d8%b1%d8%a7%da%a9%db%8c-%d8%a8%d8%a7-%da%a9%db%8c%d9%81%db%8c%d8%aa-%da%86%d9%87-%d9%88%db%8c%da%98%da%af%db%8c/#respond Sat, 07 Oct 2023 18:35:42 +0000 https://persianutab.com/?p=12573 اسید فسفریک خوراکی باکیفیت چه ویژگی‌هایی دارد؟اسید فسفریک که با نام ارتو فسفریک اسید نیز شناخته می‌شود، یک اسید تری‌پروتیک است که معمولاً به صورت محلول در آب تهیه می‌شود.اسید فسفریک یکی از پرکاربرد‌ترین اسید‌های غیر ارگانیک در صنایع مختلف می‌باشد و در دو گرید خوراکی و صنعتی (Food Grade and Technical Grade) موجود است. تقریباً 80 درصد از اسید فسفریک تولید شده در صنایع کشاورزی به عنوان کود استفاده می‌شود. اسید فسفریک در صنایع دیگر از جمله تصفیه آب، شکر، پارچه، غذا، آرایشی و بهداشتی و دندانپزشکی نیز کاربرد فراوان دارد.

The post اسید فسفریک خوراکی با کیفیت چه ویژگی‌هایی دارد؟ appeared first on پرشین یوتاب.

]]>

در این مطلب به مروری کوتاه درباره اسید فسفریک خوراکی و معیار‌های کیفی آن می‌پردازیم.

اسید فسفریک که با نام ارتو فسفریک اسید نیز شناخته می‌شود، یک اسید تری‌پروتیک است که معمولاً به صورت محلول در آب تهیه می‌شود.

اسید فسفریک یکی از پرکاربرد‌ترین اسید‌های غیر ارگانیک در صنایع مختلف می‌باشد و در دو گرید خوراکی و صنعتی (Food Grade and Technical Grade) موجود است. تقریباً 80 درصد از اسید فسفریک تولید شده در صنایع کشاورزی به عنوان کود استفاده می‌شود. اسید فسفریک در صنایع دیگر از جمله تصفیه آب، شکر، پارچه، غذا، آرایشی و بهداشتی و دندانپزشکی نیز کاربرد فراوان دارد.

روشهای تولید اسید فسفریک خوراکی

اسید فسفریک به دو روش مرطوب (Wet Process) و روش حرارتی (Thermal Process) تولید می‌شود.

در روش مرطوب که اقتصادی‌ترین و مرسوم‌ترین روش تولید اسید فسفریک می‌باشد، سنگ فسفات به صورت مستقیم با اسید سولفوریک واکنش می‎دهد و معمولا اسید تولید شده در این روش دارای خلوص پایین‌تر نسبت به روش دیگر، یعنی روش حرارتی است.

روش حرارتی که به عنوان روش خشک نیز شناخته می‌شود، از طریق واکنش احیا سنگ معدن فسفات با استفاده از کُک (Coke) در کوره الکتریکی، اسید فسفریک خوراکی تولید می‌کند.

فسفر در یک کوره پاشیده می شود و در حدود 1500-2700 درجه سانتی گراد می سوزد. در برخی فرآیندها، ممکن است بخار برای ایجاد یک لایه نازک اسید پلی فسفریک متراکم نیز اضافه شود.

گرید خوراکی اسید فسفریک معمولاً دارای خلوص 85 درصد می‌باشد و در محصولات غذایی به عنوان عامل اسیدی‌کننده و تنظیم‌کننده pH استفاده می‌شود. نوشابه‌های کولا، پنیر‌های پروسس‌شده، مربا از جمله محصولاتی هستند که در تولید آن اسید فسفریک کاربر دارد. همچنین در مرحله گام‌زدایی روغن خوراکی نیز از این اسید استفاده می‌شود.

اسید فسفریک خوراکی به عنوان یک افزودنی بسیار کاربردی در صنعت غذا استفاده می‌شود و کیفیت آن اهمیت زیادی برای تولید‌کنندگان محصولات خوراکی دارد.

اسید فسفریک خوراکی به دو روش مرطوب (Wet Process) و روش حرارتی (Thermal Process) تولید می‌شود.
اسید فسفریک خوراکی به دو روش مرطوب (Wet Process) و روش حرارتی (Thermal Process) تولید می‌شود.

از جمله فاکتور‌های مهم در انتخاب اسید فسفریک خوراکی باکیفیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. درصد خلوص:

توجه به درصد خلوص اسید فسفریک اهمیت زیادی در تولید محصولات خوراکی دارد. محلول 85 درصد بالاترین غلظتی است که می‌توان با ویزکوزیته مطلوب با فرم مایع از آن استفاده کرد به همین دلیل در صنعت غذا معمولا از این درصد خلوص استفاده می‌شود.

2. فلزات سنگین:

یکی از فاکتور‌های مهم در اسید فسفریک با‌کیفیت مقادیر فلزات سنگین و سایر مواد نظیر ارسنیک، کادمیوم و دیگر مواد معدنی موجود در محلول اسید فسفریک است که هرچه مقادیر آن کمتر باشد، کیفیت محلول بالاتر خواهد بود. برخی از شرکت‌های پیشرو در تولید اسید فسفریک خود از تکنولوژی‌های استفاده می‌کنند که سطح فلزات سنگین و سایر مواد معدنی موجود مانند کادمیوم را حتی بسیار پایینتر از استاندارد تعریف شده، کاهش می‌دهند.

3. برگه آنالیز شرکت تولیدکننده و مجوز مصرف:

اسید فسفریک باکیفیت می‌بایست دارای برگه آنالیز رسمی و مجوز مصرف سازمان غذا و دارو باشد. در کنار آن تولیدکنندگان مواد شیمیایی گواهی‌‌نامه‌های مختلفی مانند ISO، FSSC و سایر ارائه‌ می‌دهند که توجه به آن می‌تواند معیاری برای کیفیت اسید فسفریک باشد.

4. تولیدکنندگان معتبر:

تخمین زده می‌شود سالانه نزدیک به 90 میلیون تن اسید فسفریک در جهان تولید می‌شود و بیشترین سهم صادرات مشتقات فسفات مربوط به کشور‌های مراکش، اردن و چین می‌باشد. با وجود آنکه کمپانی‌های زیادی در این زمینه فعالیت می‌کنند اما بازیگران مهم آن محدود هستند. از جمله شرکت‌های معتبر در زمینه تولید اسید فسفریک خوراکی OCP SA (مراکش)، Prayon SA (بلژیک)، Xinxiang Huaxing Chemical Co (چین)، WengFu Group (چین)، Brenntag AG (آلمان) هستند.

شرکت‌هایی نظیر پرایون بلژیک با توسعه تکنولوژی‌های پیشرفته در زمینه تولید اسید فسفریک موفق شده‌اند محصولاتی پایدارتر و سالم‌تر به بازار عرضه کنند.

انتخاب تولیدکننده معتبر باعث اطمینان و اعتماد بیشتری در انتخاب محصول مورد نظر می‌شود.

نتیجه گیری

استفاده از اسید فسفریک خوراکی باکیفیت در فرایند تولید و کیفیت محصول نهایی اهمیت بسیار زیادی دارد. از آنجایی که بازار صنایع غذایی بسیار رقابتی است، حفظ توازن مناسب بین کیفیت و قیمت محصول اهمیت بسیار زیادی برای تولیدکنندگان دارد.

پرشین یوتاب با واردات و ارائه مواد اولیه تخصصی مورد نیاز صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی همواره به عنوان پلی مطمئن بین شرکت‌های بین‌المللی و تولیدکنندگان گرامی کشور شناخته می‌شود.

اگر به دنبال اسید فسفریک خوراکی باکیفیت و استاندارد جهانی هستید با ما تماس بگیرید.

ما را در لینکدین پرشین یوتاب دنبال کنید

The post اسید فسفریک خوراکی با کیفیت چه ویژگی‌هایی دارد؟ appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/%d8%a7%d8%b3%db%8c%d8%af-%d9%81%d8%b3%d9%81%d8%b1%db%8c%da%a9-%d8%ae%d9%88%d8%b1%d8%a7%da%a9%db%8c-%d8%a8%d8%a7-%da%a9%db%8c%d9%81%db%8c%d8%aa-%da%86%d9%87-%d9%88%db%8c%da%98%da%af%db%8c/feed/ 0
بهترین زمان برای مصرف ویتامین سی یا اسکوربیک اسید https://persianutab.com/the-best-time-to-take-vitamin-c-or-ascorbic-acid/ https://persianutab.com/the-best-time-to-take-vitamin-c-or-ascorbic-acid/#respond Wed, 19 Jul 2023 06:51:14 +0000 https://persianutab.com/?p=9557 بهترین زمان برای مصرف ویتامین سی یا اسکوربیک اسید در […]

The post بهترین زمان برای مصرف ویتامین سی یا اسکوربیک اسید appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
بهترین زمان برای مصرف ویتامین سی یا اسکوربیک اسید

در این مجلۀ آموزشی قصد داریم تا در مورد بهترین زمان برای مصرف ویتامین سی یا اسکوربیک اسید با شما صحبت کنیم. 

شما مصرف مکمل‌های غذایی در کنار رژیم غذایی سالم، یکی از بهترین راه‌ها برای حفظ عملکرد مطلوب بدن است. این می‌تواند شامل مقدار کمی مواد مغذی یا حتی یک مولتی ویتامین باشد. بدن، ویتامین‌ها و مواد معدنی را به‌ طور متفاوتی جذب می‌کند، به این معنی که هر ویتامین باید در زمان خاص خودش مصرف شود. برخی از آن‌ها با غذا بهتر جذب می‌شوند، در حالی که برخی دیگر باید با معده خالی مصرف شوند. یکی از ویتامین‌هایی که در گروه‌ دوم قرار می‌گیرد و ماده مغذی فوق ایمنی است، با نام ویتامین C ( اسید اسکوربیک) شناخته می‌شود. به‌عنوان یک ویتامین محلول در آب، مصرف آن با معده خالی می‌تواند منجر به جذب بهتر و همچنین عوارض جانبی GI ناخواسته شود. 

اگر شما فردی هستید که هنگام مصرف ویتامین C به صورت ناشتا دچار ناراحتی معده شده‌اید، این مقاله از پرشین یوتاب وارد‌ کننده اصلی اسید اسکوربیک، برای شما مناسب است. ما اهمیت دریافت ویتامین C کافی، میزان نیاز شما و بهترین راه‌های جلوگیری از عوارض جانبی آن را در این مقاله گردآوری کرده‌ایم، پس همراهمان باشید. 

وارد کننده ویتامین سی یا اسکوربیک اسید

اسید اسکوربیک چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

ویتامین C به عنوان یک تقویت‌کننده قوی سیستم ایمنی شهرت بسیار زیادی دارد، اما این تنها یکی از عملکرد‌های آن می‌باشد. یک ویتامین محلول در آب است که در بدن تولید نمی‌شود و باید از طریق رژیم غذایی یا مکمل تأمین گردد. در حالی که تعداد کمی از پستانداران می‌توانند ویتامین C را به صورت درون‌زا بسازند، انسان‌ها نمی‌توانند؛ زیرا آن‌ها فاقد آنزیمی به نام گلوکونولاکتون اکسیداز مورد نیاز برای تولید اسکوربیک اسید هستند. این ماده چندین نقش مهم در بدن برای عملکرد بهینه ایفا می‌کند، از جمله: 

  • سنتز کلاژن 
  • التیام زخم 
  • تشکیل استخوان 
  • قدرت رگ‌های خونی 
  • آنتی اکسیدان 
  • عملکرد سیستم ایمنی 
  • زیست فعالی اکسید نیتریک 
  • سلامت قلب 
  • سنتز انتقال‌دهنده‌های عصبی 
  • نگهداری از ذخایر آهن 
  • عملکرد شناختی و خلق و خو 
  • بازسازی آنتی اکسیدانی 

آیا نیاز به توضیح در مورد اهمیت این ماده مغذی محلول در آب دارید؟ اگرچه برای عملکرد مطلوب، اسید اسکوربیک از مواد اولیه صنایع غذایی ضروری است، اما عملکرد آنتی اکسیدانی آن شاید مهمترین ویژگی باشد. از آنجایی که ویتامین C یک اهداکننده الکترون و یک عامل کاهش‌دهنده است، بیشتر اعمال فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آن به این نسبت داده می‌شود، به همین دلیل است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی طبقه‌بندی می‌گردد. 

 

قیمت اسکوربیک اسید یا ویتامین سی

اما ویتامین C یک ویژگی منحصر به فرد دارد که اکثر مولکول‌های دیگر آن را ندارند. مولکول‌ها برای حفظ پایداری به یک لایه بیرونی کامل الکترون نیاز دارند. وقتی الکترون‌ها را از دست می‌دهند، ناپایدار و بسیار واکنش‌پذیر می‌شوند (یعنی رادیکال‌های آزاد تولید می‌کنند). با این حال، اسکوربیک اسید از این قاعده مستثنی است. وقتی یک الکترون را از دست می‌دهد، نسبتاً پایدار می‌ماند و آن را به یکی از بهترین پاک‌کننده‌های رادیکال‌های آزاد در بدن تبدیل می‌کند، به همین دلیل یک آنتی اکسیدان قوی است. یادآوری این نکته مهم است که چون ویتامین C در بدن ذخیره نمی‌شود، تأمین روزانه آن ضروری است. علاوه بر این، اگرچه نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی دارد، اما بیمار شدن به دلیل افزایش التهاب و نیاز‌های متابولیک، تقاضا برای اسید اسکوربیک را حتی بیشتر افزایش می‌دهد. 

یک تامین‌ کننده مواد اولیه غذایی با هدف تأمین نیاز بدن به این ماده آن را برای کاربرد‌های دارویی و مکمل‌ها به فروش می‌رساند. 

چه مقدار ویتامین C نیاز دارید؟

در حال حاضر، مجوز مصرف اسید اسکوربیک برای مردان ۹۰ میلی‌گرم و برای زنان ۷۵ میلی‌گرم است. تحقیقات نشان می‌دهند که اگر به دنبال حمایت ایمنی آن هستید، حداقل به ۲۰۰۰ میلی‌گرم در روز نیاز دارید. در حالت‌ ایده‌آل، می‌توانید میزان مصرف مناسب خود را با انجام فلاش ویتامین C (یعنی آزمایش تحمل روده) تست کنید. بهتر است این کار را با معده خالی و در جایی که سرویس بهداشتی به راحتی در دسترس است، انجام دهید؛ زیرا دوز‌های بالای ویتامین C می‌تواند منجر به ناراحتی گوارشی شود. 2000 میلی‌گرم پودر ویتامین C را در آب حل کنید، آن را بنوشید. ۲۰ دقیقه دیگر، ۲۰۰۰ میلی‌گرم دیگر بنوشید (آن را یادداشت کنید). مصرف ۲۰۰۰ میلی‌گرم را هر ۲۰ دقیقه تا زمانیکه روده تحمل می‌کند، ادامه دهید. زمانی که احساس کردید نیاز به تخلیه محتویات معده خود را دارید، مقدار مصرف اسید اسکوربیک را به حداکثر رسانده‌اید. نیاز‌های دریافتی مصرف این ویتامین می‌تواند برای هر فردی متفاوت باشد؛ بنابراین زمان لازم برای رسیدن به اشباع آن ممکن است ساعت‌ها طول بکشد، اما بیشتر افراد در عرض ۲ تا ۳ ساعت آن را دریافت می‌کنند. 

آیا می‌توانم مکمل اسید اسکوربیک را با معده خالی مصرف کنم؟

در حالی که ویتامین C سمیت کمی دارد، این که چه زمانی آن را مصرف می‌کنید، میزان تأثیرش را تعیین می‌کند. بهترین زمان مصرف ویتامین C، با معده خالی است. از آنجایی که محلول در آب می‌باشد، برای جذب به چربی نیاز ندارد، به این معنی که حداکثر جذب زمانی اتفاق می‌افتد که رقابتی وجود نداشته باشد. این مکمل را اول صبح قبل از غذا خوردن یا حداقل ۳۰ دقیقه قبل از غذا مصرف کنید. با این حال، دوز‌های زیاد، می‌تواند باعث ناراحتی دستگاه گوارش شود، بنابراین افرادی که معده حساس دارند ممکن است گرفتگی، گاز یا اسهال را تجربه کنند. 

چگونه جذب ویتامین C را به حداکثر برسانیم (و ناراحتی معده را به حداقل برسانیم

اگر برای خوردن آن با معده خالی مشکل دارید، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید: 

فرم مکمل مناسب را انتخاب کنید: اگر متوجه شدید که فرم‌های پودری یا کپسولی ویتامین C باعث ناراحتی جزئی معده می‌شوند، انتخاب فرم لیپوزومی ممکن است مناسب‌تر باشد. لیپوزوم‌ها فسفولیپید‌هایی هستند که ویتامین C را احاطه کرده و از آن در برابر محیط‌های خشن مانند معده و تخریب محافظت می‌کنند. هنگامی که از معده عبور می‌کند، در روده مستقیماً وارد جریان خون می‌شود. اما چرا لیپوزومی؟ تحقیقات نشان می‌دهد که کمتر از ۳۰ درصد ویتامین C به شکل قرص جذب می‌شود، در حالی که تا ۹۸ درصد از ویتامین C لیپوزومی جذب می‌شود. از طرف دیگر، اگر آن را با کوفاکتور‌ها تقویت می‌کنید، می‌توانید میزان جذب را به صورت قابل توجهی افزایش دهید. 

مصرف غذا‌های حاوی اسکوربیک اسید را افزایش دهید.

افزایش مصرف غذا‌های غنی از اسید اسکوربیک باید در اولویت باشد، اما اگر هنوز نیاز روزانه شما برآورده نمی‌شود، مکمل ویتامین C ملایم‌تری را انتخاب کنید که از منابع غذایی کامل تهیه شده باشد. چندین پودر این ویتامین در بازار وجود دارد که از غذا‌های کم آب و پودر ساخته شده‌اند، که جذب را افزایش می‌دهند و مواد مغذی دیگری را در این فرآیند فراهم می‌کنند. اسکوربیک اسید بافر حتی می‌تواند برای افرادی که با مکمل‌های معمولی ویتامین C ناراحتی گوارشی دارند، مناسب باشد. ویتامین C بافر شده با منیزیم، پتاسیم و کلسیم مخلوط می‌شود تا علائم گوارشی را کاهش داده و دوز‌های بالاتری دریافت کند. 

نتیجه‌گیری

فروش اسید اسکوربیک توسط پرشین یوتاب، وارد‌ کننده مواد اولیه غذایی صورت می‌گیرد. ما با داشتن تجربه و دانش زیاد آماده ارائه خدمت به صنایع مختلف هستیم. جهت خرید اسید اسکوربیک، کسب اطلاعات بیشتر و دریافت قیمت اسید اسکوربیک با واحد فروش ما در تماس باشید. 

The post بهترین زمان برای مصرف ویتامین سی یا اسکوربیک اسید appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/the-best-time-to-take-vitamin-c-or-ascorbic-acid/feed/ 0
اسید فسفریک در متالورژی https://persianutab.com/phosphoric-acid-in-metallurgy/ https://persianutab.com/phosphoric-acid-in-metallurgy/#comments Tue, 18 Jul 2023 11:54:38 +0000 https://persianutab.com/?p=2055 اسید فسفریک در متالورژی همانطور که می‌دانید اسید فسفریک (H3PO4) […]

The post اسید فسفریک در متالورژی appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
اسید فسفریک در متالورژی

همانطور که می‌دانید اسید فسفریک (H3PO4) یک محصول شیمیایی بسیار مهم می‌باشد و مقدار زیادی از تولید کود در جهان بر اساس این اسید است و با دو روش مختلف تولید می‌شود. در فرآیند حرارتی، (PA) از احتراق فسفر با اکسیژن تولید شده و به دنبال آن از هیدراتاسیون اکسید به دست آمده تولید می‌شود و توسط یک تامین‌ کننده اسید فسفریک در اختیار صنایع مصرفی قرار می‌گیرد. به دلیل خلوص بالایی که دارد، عمدتاً در صنایع مواد اولیه غذایی استفاده می‌شود. با این حال، این روش نیاز زیاد به انرژی دارد.

در روش دوم هضم مرطوب سنگ فسفات با اسید‌های معدنی صورت می‌گیرد که مهم‌ترین فرآیند از نظر حجم است. در ادامه قصد داریم شما را با کاربرد اسید فسفریک در متالورژی آشنا کنیم؛ همراه ما باشید. 

کاربرد‌های مهم اسید فسفریک در متالورژی

PA یک ماده شیمیایی مهم است که به عنوان واسطه در صنعت کود، برای تصفیه سطح فلزات در متالورژی استفاده می‌شود. پوشش‌های تبدیل شیمیایی بر روی سطوح فولادی و آلومینیومی برای محافظت در برابر خوردگی اعمال می‌شود و محلول‌های فسفاته حاوی PA با افزودنی‌های فعال ویژه جهت حفاظت از وسایل نقلیه فولادی، مبلمان اداری، هواپیما‌ها، کشتی‌ها و ماشین‌آلات تجاری و نظامی استفاده می‌شود. این پوشش چسبندگی و عملکرد نقاشی خلفی را تضمین می‌کند و به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پوشش‌های تهیه شده با فسفریک اسید در برابر خوردگی مقاومت خوبی دارند و برای ورق فولادی به ویژه در صنعت خودرو به کار ‌می‌روند. 

جهت خرید اسید فسفریک در متالورژی با اعتماد به یک وارد‌ کننده اصلی اسید فسفریک مانند پرشین یوتاب، کسب و کار خود را تضمین کنید. 

وارد کننده اسید فسفریک

متالورژی و کاربرد آن در صنعت خودرو

فسفریک اسید از مواد اولیه صنایع غذایی، یک اسید صنعتی مهم است که در بسیاری از موارد مورد استفاده قرار می‌گیرد. در کاربرد‌های متالورژی، برای ترشی و درمان تکمیلی ورق‌های فولادی مورد استفاده برای بدنه اتومبیل‌های فولادی و ماشین‌آلات فولادی استفاده می‌شود. لایه فسفات از کریستال‌های متعدد در اندازه‌های مختلف تشکیل شده که حاکی از وجود فضای خالی بین این کریستال‌هاست.

PA در متالورژی همچنین برای حذف زنگ از سطوح خورده استفاده می‌شود. پوشش فسفات سیاه مقاومت در برابر خوردگی آن‌ها را بهبود می‌بخشد. محلول‌های آن برای تمیز کردن و بهداشت تجهیزات و ماشینآلات در کارخانه‌های صنعتی، به عنوان مثال، کارخانه‌های لبنی استفاده می‌شود. برای پولیش الکتریکی SS، آلومینیوم و آلیاژ‌های مس؛ و به عنوان یک جزء شار در لحیم‌کاری کاربرد دارد و در سلول‌های سوختی برای تولید برق به عنوان یک الکترولیت مایع کار می‌کند. 

بازیابی و بازیافت منابع از ضایعات متالورژی

استرهای اسید فسفریک، به عنوان مثال، تروبوتیل فسفات، (CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 O ) 3 PO برای جداسازی عناصر سوخت هسته‌ای، اورانیوم، زیرکونیوم و هافنیوم و عناصر خاکی کمیاب استفاده می‌شوند. تریاکتیل فسفین اکسید (TOPO)، R3PO که در آن R C8H17 است، یکی دیگر از استخراج‌کننده‌های حل شده است که برای بازیابی اورانیوم از مایعات فسفریک اسید فرآیند مرطوب استفاده می‌شود. همچنین به عنوان ترکیبی از غشا‌های مایع پشتیبانی شده برای بازیابی رنیم از پساب‌های هیدرومتالورژیکی استفاده می‌شود. قیمت اسید فسفریک با توجه به کاربرد و درجه خلوص آن متفاوت است. 

قیمت اسید فسفریک

سایر کاربرد‌ها

فسفریک اسید یک ماده شیمیایی بسیار مهم بوده و در صنعت کود و صنایع غذایی بسیار پر کاربرد است و توسط وارد‌ کننده مواد اولیه غذایی به صنعت عرضه می‌شود. 

مواد شیمیایی

PA برای بسیاری از دستگاه‌ها و عملیات شیمیایی مانند حذف رسوبات معدنی، تمیز کردن لکه‌های آب سخت، حکاکی نیترید محلول در ساخت میکرو، در هیدروپونیک برای کاهش pH محلول غذایی، به عنوان یک عامل اچ برای نیمه هادی‌ها، در لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت از پوست جهت تنظیم pH، تصفیه آب آشامیدنی، تهیه لاستیک مصنوعی، دباغی چرم، به عنوان افزودنی برای لاک، رنگدانه‌ها و رنگ‌ها کاربرد دارد.

همچنین به عنوان یک افزودنی در ساخت آجر‌های آتش‌نشانی، عوامل بازدارنده آتش، رنگ‌های سرامیکی و به‌عنوان کاتالیزور در پلیمریزاسیون پلی‌پروپیلن و افزایش گیرش رزین‌های مصنوعی استفاده می‌شود. شوینده‌های لباسشویی حاوی فسفات‌های محلول هستند. فسفونات‌ها، ترکیبات آلی فسفره از PA، به عنوان بازدارنده‌های خوردگی و رسوب برای تصفیه آب و در صنعت نمک‌زدایی کاربرد دارند. 

غذا و نوشیدنی

برای خرید اسید فسفریک درجه غذایی خالص می‌توانید روی شرکت‌های تامین‌ کننده مواد اولیه غذایی حساب کنید. این درجه از PA به عنوان افزودنی در سس‌های غذایی، سس مایونز و آبمیوه کاربرد دارد و برای اسیدی کردن نوشیدنی‌های نوع کولا استفاده می‌شود. نمک‌های فسفات کلسیم به محصولات پخته شده و پنیر‌های سفید و نرم اضافه می‌شوند تا از جداسازی آب جلوگیری شود. از آن در تصفیه شکر و روغن خوراکی و برای کنترل باکتری‌ها در فرآوری مواد غذایی استفاده می‌شود. نمک‌های فسفات سدیم و پتاسیم به عنوان نگهدارنده مواد غذایی عمل می‌کنند. 

دارو

مجوز مصرف اسید فسفریک در صنایع پزشکی و دارویی نیز وجود دارد. این ماده با پودر روی ترکیب می‌شود و فسفات روی را تشکیل می‌دهد که به عنوان پرکننده دندان استفاده می‌شود. در ارتودنسی برای تمیز کردن و زبری دندان‌ها قبل از قرار دادن براکت‌ها و سایر وسایل دندانی از فسفریک اسید استفاده می‌کنند. از بین بردن پلاک و سفید کردن دندان‌ها با مشتقات PA انجام می‌شود. ایمپلنت‌های فلزی ارتوپدی با فسفات کلسیم پوشانده می‌شوند تا ادغام آن‌ها با بافت استخوانی افزایش یابد. سیمان فسفاته در جراحی سیستم‌های استخوانی کاربرد دارد. همچنین از نمک‌های فسفات برای کاهش درد دندان‌های حساس استفاده می‌شود. 

نتیجه‌گیری

همانطور که در متن بالا خواندید، اسید فسفریک در متالورژی کاربرد‌های فراوانی دارد. فروش اسید فسفریک در پرشین یوتاب با بسته‌بندی‌های متفاوت صورت می‌گیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید این محصول با واحد فروش ما در تماس باشید. ما بهترین محصول را در اختیار شما مشتریان عزیز قرار خواهیم داد. از شما بخاطر همراهی‌تان سپاسگزار هستیم. 

The post اسید فسفریک در متالورژی appeared first on پرشین یوتاب.

]]>
https://persianutab.com/phosphoric-acid-in-metallurgy/feed/ 2